Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Egiptul speră la o consolidare a relaţiilor militare cu SUA

Cooperarea militară între Egipt şi SUA este de aşteptat să se îmbunătăţească în timpul noii administraţii americane a lui Donald Trump, au estimat experţi militari egipteni, precizând că există posibilitatea unor legături militare mai strânse între cele două state după ce Washingtonul şi-a anunţat disponibilitatea de a relua ajutorul militar anual către Egipt şi exerciţiile militare bianuale cu ţara din Africa de Nord, relatează Xinhua, conform agerpres.

Şeful Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), generalul Joseph L. Votel, a declarat în timpul unei vizite la Cairo la sfârşitul lunii februarie că ţara sa este dispusă să reia exerciţiile militare comune 'Bright Star' cu Egiptul, care au fost anulate în 2013 de fostul preşedinte american Barack Obama în semn de protest faţă de represiunea sângeroasă lansată împotriva susţinătorilor fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi.

BĂTĂILE între huligani ar putea să devină SPORT naţional

Generalul în retragere Talaat Musallam, un expert militar egiptean, a declarat că există în general o îmbunătăţire a relaţiilor între Egipt şi SUA sub administraţia Trump, ce va fi în mod necesar reflectată în planul cooperării militare şi a reluării exerciţiilor militare comune, precum şi a ajutorului militar american de 1,3 miliarde de dolari pentru Egipt.

'Administraţia Trump încearcă să menţină legăturile sale cu Egiptul, pe care le percepe într-un mod diferit faţă de administraţia Obama care a aparat mişcarea Fraţii Musulmani' a lui Morsi, a declarat expertul egiptean pentru Xinhua, exprimându-şi speranţa că noua administraţie americană va depune eforturi pentru rezolvarea tuturor problemelor cu Egiptul.

În timpul administraţiei sale, Obama a suspendat totodată livrarea unor sisteme de apărare, între care avioane de luptă, tancuri şi rachete, însă mai târziu a decis reluarea lor având în vedere creşterea ameninţărilor de securitate la nivel regional şi internaţional.

'Deşi manevrele militare 'Bright Star' au servit cel mai bine Statelor Unite, reluarea lor este bună pentru ambele părţi', a mai spus Musallam.

Nouă oameni au murit după prăbuşirea unui elicopter în Japonia - FOTO

El a cerut autorităţilor de la Cairo să facă apel la Washington să crească şi să dezvolte programul militar al Egiptului după ce Statele Unite au decis anul trecut să ofere Israelului asistenţă militară în valoare de 38 de miliarde de dolari în următorii zece ani.

Exerciţiul militar americano-egiptean'Bright Star' a început în 1980, la un an după ce Statele Unite au intermediat un acord de pace între Egipt şi aliatul său regional Israelul, cele două state fiind principalele beneficiare ale ajutoarelor militare anuale ale SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.