Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Egiptul trasează o frontieră maritimă și aprinde tensiuni între alianțele regionale din domeniul gazelor naturale

rechargenews.com
gaze

Cairo - Vastele resurse submarine de gaze naturale și dreptul de a fora în apele din largul coastelor Egiptului și ale Libiei stârnesc dispute între guvernele regionale, după ce interesele economice au determinat Egiptul să-și delimiteze unilateral frontiera maritimă cu Libia săptămâna trecută, informează allafrica.com.

Decizia președintelui egiptean Abdel Fattah el-Sisi de a trasa granița maritimă a țării sale cu Libia a atras proteste din partea Ministerului de Externe al guvernului de uniune națională din Libia, cu sediul la Tripoli, în weekend, pe lângă protestele premierului guvernului rival din Libia, susținut de parlamentul țării.

Aliatul guvernului de uniune, Turcia, ar fi cerut duminică celor două țări să negocieze un acord privind frontiera maritimă pentru a rezolva conflictul.

Sociologul politic egiptean Said Sadek a declarat pentru VOA că nu este clar dacă Egiptul a luat decizia corectă prin trasarea graniței, dar a spus că sunt în joc interese economice importante, iar Cairo nu își poate permite să aștepte ca Libia să redevină o țară stabilă.

"Cred că, deocamdată, fiecare țară trebuie să aibă grijă de propriile interese", a spus Sadek. "Luând în considerare faptul că Libia a fost foarte divizată de la căderea fostului lider Moammar Gadhafi în 2011 și nu pare să existe un acord cu privire la data alegerilor și momentul când va exista stabilitate, Egiptul nu își poate permite să nu-și exploateze propriile resurse naturale până când alții își rezolvă propria situație."

Alegerile prezidențiale din Libia, programate inițial pentru decembrie 2021, au fost amânate pe termen nedefinit, lăsând țara într-un limbaj politic cu două guverne susținute de partide rivale libiene și internaționale.

Khattar Abou Diab, care predă științe politice la Universitatea din Paris, a declarat pentru VOA că "vastele resurse submarine de gaz din estul Mediteranei" au pus Egiptul în conflict atât cu guvernul libian cu sediul la Tripoli, cât și cu Turcia, care îl susține.

Abou Diab a declarat că Egiptul a fost foarte prudent de-a lungul anilor să nu provoace Turcia, în ciuda conflictului politic actual cu Ankara (din cauza sprijinului acordat de Turcia grupului Frații Musulmani), în timp ce guvernul libian al lui Abdul Hamid Dbeibeh de la Tripoli, pe care Turcia îl susține, exploatează problema maritimă ca pe un punct de presiuneasupra Egiptului, care nu recunoaște guvernul său.

Abou Diab a susținut că este "probabil ca negocierile dintre Egipt și Turcia să se intensifice în anul următor, având în vedere că ambele țări au interese majore în Libia, atât strategice, cât și economice".

Paul Sullivan, analist politic și energetic la Atlantic Council, cu sediul la Washington, a subliniat că, având în vedere "rezervele semnificative de gaze naturale" din estul Mediteranei," toate țările regionale implicate au pretenții", astfel că este "probabil ca tensiunile să crească până când se va ajunge la un un fel deacord general".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.