Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ei sunt cei patru suspecţi în doborârea zborului MH17

Business Insider
MH17

Patru gradaţi de rang înalt din rândul separatiştilor din estul Ucrainei, de pe vremea doborârii zborului MH17, inclusiv unul dintre cei mai cunoscuţi lideri de război ai lor, au fost desemnaţi de către echipa internaţională de anchetatori drept suspecţi în această tragedie, relatează news.ro.

Citește și: Lovitură pentru Paraziții! Ce despăgubiri vor polițiștii pentru piesa ’Antimiliție’ .

IGOR GHIRKIN

În Igor Ghirkin, anchetatorii vizează unul dintre principalii comandanţi ai separatiştilor de la începutul războiului cu aramata ucraineană, în urmă cu cinci ani, şi probabil reprezentantul lor cel mai mediatizat la acea vreme.

Cunoscut de asemenea sub numele de război ”Strelkov” (Trăgător), acest rus în vârstă de 48 de ani este un fost agent al Serviciilor de infirnaţii ruse (FSB, fost KGB). El organizează primele miliţii înarmate din voluntari veniţi din Rusia şi din Crimeea, încă de la începutul rebeliunii separatiste în estul Ucrainei, în 2014.

În baza experienţei pe care a acumulat-o în războaiele din Cecenia şi fosta Iugoslavie, el preia apoi conducerea forţelor separatiste în calitate de ”ministru” al apărării ”republicii” autoproclamate Doneţk (DNR).

Citește și: Vești importante pentru toți pensionarii! Ce se va întâmpla de la 1 septembrie

El organizează apărarea Slavianskului, un bastion emblematic al separatiştilor, până la urmă abandonat forţelor ucrainene la începutul lui iulie 2014. Zborul MH17 este doborât aproape două săptămâni mai târziu.

El este demis din funcţie în august 2014 - în condiţii misterioase - şi se întoarce în Rusia, unde îşi pierde toată influenaţa şi anunţă că se află în dificultate din punct de vedere financiar.

Reacţionând miercuri faţă de dezvăluirile anchetatorilor, el a negat din nou orice implicare a separatiştilor şi a anunţat că nu intenţionează să depună mărturie.

El este vizat deja de altă plângere - depusă în 2015 în Statele Unite de către rude ale unor pasageri morţi în distrugerea zborului MH17.

SERGHEI DUBINSKI

Supranumit, între alte pseudonime, ”Hmuri” (”Trist” în rusă), rusul Serghei Dubinski, în vârstă de 56 de ani, este un veteran al Războiului sovietic din Afganistan şi Primului Război din Cecenia, unde l-ar fi cunoscut pe Igor Ghirkin, de asemenea citat drept unul dintre cei care se fac vinovaţi de doborârea avionului malaysian.

Folosind de asemenea numele ”Serghei Petrovski”, el ar fi fost, în distrugerea avionului aparţinând Malaysia Airlines, conducătorul informaţiilor militare al separatiştilor din ”republica” de la Doneţk.

Citește și: Eugen Teodorovici îi dă prima sarcina noul preşedinte al ANAF! Ce va avea de făcut Mirela Călugăreanu

El ar avea legături cu serviciile militare ruse de informaţii GRU, potrivit autorităţilor ucrainene.

Potrivit site-ului de investigaţii jurnalistice Bellingcat, el este cel care a cerut livrarea sistemului de apărare antiaeriană d tip BUK Rusiei, cu scopul de a susţine forţele separatiste pe front.

El ar fi supervizat în mod personal transportul sistemului în Ucraina şi întoarcerea acestuia în Rusia, după tragedie.

El ar fi plecat din teritoriile separatiste în 2015 şi locuieşte în prezsnt într-o casă, la ţară, în regiunea Rostov-pe-Don, în sudul Rusiei, nu departe de frontiera ucraineană, potrivit Bellingcat.

Citește și: Preşedintele Klaus Iohannis propune modificarea legii electorale:Autorităţile trebuie să ia măsurile necesare

OLEG PULATOV

Supranumit ”Ghiurza” (Viperă), rusul Oleg Pulatov, în vârstă de 52 de ani, este un fost ofiţer din cadrul Forţelor armate ruse.

În vara lui 2014, el este unul dintre adjuncţii lui Serghei Dubinski în cadrul serviciilor militare separatiste.

El ar fi ajutat, astfel, la la transportarea sistemului Buk în Ucraina, iar după doborâre la asigurarea securităţii zonei în care au căzut fragmentele MH17.

Potrivit grupului de activişti ucraineni Mirotvoreţ, el locuieşte în prezent în Rusia.

LEONID HARCENKO

Ucraineanul Leonid Harcenko, supranumit ”Krot” (Cârtiţă), în vârstă de 47 de ani, are la rândul său legături cu informaţiile separatiste la momentul distrugerii zborului MH17.

El ajută atât la transportul, cât şi la evacuarea, după doborârea MH17, a sistemului Buk.

El este căutat de justiţia ucraineană în legătură cu participarea sa război alături de separatişti.

Citește și: A ieșit la iveală! Cât de sănătoase sunt roșiile din „Programul Tomata“

Într-un interviu publicat în 2015 de către agenţia de informaţii a rebelilor, el cataloghează autorităţile de la Kiev drept un ”regim fascist”, construit pe o ideologie ”nazistă”.

Soarta sa este necunoscută.

Serviciile ucrainene de securitate au declarat miercuripentru AFP că nu deţin ”vreo informaţie” despre locul unde se află şi că nu ştiu dacă acesta mai este în viaţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.