Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ei sunt CRIMINALII de la Charlie Hebdo

Francezul Cherif Kouachi, în vârstă de 32 de ani, căutat împreună cu fratele său, Said, în vârstă de 34 de ani, în ancheta privind atacul comis împotriva săptămânalului Charlie Hebdo, este un islamist cunoscut de serviciile franceze antiterorism, condamnat pentru prima dată în 2008.

Născut la 28 noiembrie 1982 la Paris, de naţionalitate franceză şi supranumit Abu Issen, Cherif Kouachi a făcut parte din "filiera Buttes-Chaumont". Sub autoritatea unui "emir", Farid Benyettou, această filieră permitea trimiterea de combatanţi în Irak pentru a se alătura aripii irakiene a Al-Qaida care era condusă în perioada respectivă de Abu Mussab al-Zarqawi.

Reţinut chiar înainte de a pleca spre Siria, apoi Irak, el a fost judecat în 2008 şi condamnat la trei ani de închisoare, dintre care 18 luni cu suspendare. După doi ani, numele lui a fost citat într-un poiect de tentativă de evadare din închisoare a unui islamist, Smain Ait Ali Belkacem, fost membru al Grupului islamic armat algerian (GIA), condamnat în 2002 la închisoare pe viaţă pentru că a comis un atentat într-o staţie de metrou din Paris (staţia Musée d'Orsay) în octombrie 1995 (30 de răniţi).

Cherif Kouachi era suspectat că ar fi apropiat de o altă figură a islamului radical francez, Djamel Beghal, care a ispăşit zece ani de închisoare pentru pregătire de atentate. Cherif Kouachi este suspectat de participare la antrenamente cu Djamel Beghal. După ce a fost inculpat în acest caz, el a beneficiat totuşi de neurmărire penală.

Chérif Kouachi era cercetat pentru legături cu atentate care au avut loc în 1995. În noimebrie 2013, Djamel Beghal este din nou cercetat de justiția franceză pentru pregătirea de noi atentate și tentativă de evadare din închisoare. La vremea respectivă, printre cei audiați în caz a fost și Chérif Kouachi. Numele acestuia apărea în mai multe convorbiri interceptate de politiști în aprilie 2010.

Mai mult, Chérif Kouachi era cunoscut de serviciile secrete franceze, inclusiv pentru condamnarea din 14 mai 2008 în dosarul filierelor irakiene. Plasat sub surpraveghere, Chérif Kouachi este interceptat în cursul întâlnirilor cu Djamel Beghal de la Murat. Acolo se întâlnește cu alte două persoane care aveau legături cu grupările teroriste. Mai apoi, aceștia sunt anchetați de Parchetul din Paris pentru acțiuni legate de pregătirea unor acte de terorism.

Magistrații spun că Kouachi ar fi fost elevul lui Djamel Beghal. Poliștii descoperă imagini cu implicarea acestora, inclusiv Cherif Kouachi, în mișcări radicale. Într-ul final, judecătorul a notat că Chérif Kouachi este un radical islamist, dar acesta nu vrea să colaboreze și datorită faptului că nu sunt alte elemente, este lăsat în libertate.

Cu capul ras şi oval, cu barba rară în fotografia difuzată în noaptea de miercuri spre joi de poliţie, Cherif Kouachi este cel mai probabil "înarmat şi periculos", la fel ca fratele său, Said, născut la 7 septembrie 1980, tot la Paris. Acesta din urmă, tot de naţionalitate franceză, apare în fotografie cu păr scurt negru şi o barbă nu foarte deasă. Cei doi fraţi sunt suspectaţi că ar fi comis atacul de la Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi miercuri.

Cartea de identitate a unuia dintre bărbaţi a fost găsită într-o maşină abandonată după atac în nord-estul Parisului. Presupusul complice al celor doi fraţi, care s-a predat poliţiei în nord-estul Franţei, Mourad Hamyd, în vârstă de 18 ani, este cumnatul lui Cherif Kouachi.

El este suspectat că i-a ajutat pe atacatori. Un martor ocular a menţionat prezenţa unui al treilea complice în maşină în momentul în care agresorii au fugit. El s-a predat poliţiei în oraşul Charleville-Mézières "după ce a văzut că numele lui circulă pe reţelele de socializare", a explicat o sursă apropiată dosarului pentru AFP.

Internauţi care se prezintă drept colegii lui de clasă afirmaseră anterior pe Twitter că Mourad Hamyd era cu ei la cursuri în momentul atacului, folosind cuvântul cheie #MouradHamydInnocent.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.