Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

El este 'geniul malefic' din spatele multor tablouri false, dar atât de convingătoare încât National Gallery și Sotheby's au plătit milioane de lire sterline

dnyuz.com
giuliano ruffini

Acum, Giuliano Ruffini, în vârstă de 77 de ani, se confruntă cu ceea ce ar putea fi ultima sa confruntare cu legea, după ce a fost acuzat de "crima secolului" în lumea artei, în urma suspiciunilor legate de o serie de lucrări "recent descoperite" ale vechilor maeștri, anunță The Telegraph.

Îndrăgitul franco-italian va fi judecat, fiind acuzat de fraudă organizată, fals și spălare de bani la Paris. El este acuzat că a înșelat colecționari de artă privați, case de licitații și muzee celebre, printre care Louvre și Metropolitan Museum of Art din New York.

A fost nevoie de opt ani de investigații care au implicat zeci de milioane de lire sterline pentru a destrăma presupusa rețea de falsificare. S-a afirmat că în această rețea a fost implicat prietenul său, pictorul italian Lino Frongia - cunoscut sub numele de "Moriarty al falsificatorilor", care este suspectat a fi adevăratul artist din spatele falsurilor. Acesta nu a fost trimis în judecată pentru fals.

Lista operelor de artă falsificate care i se impută lui Ruffini este lungă și profitabilă. Printre acestea se numără o pictură a Sfântului Ieronim, pretinsă a fi a artistului italian Parmigianino din secolul al XVI-lea, care a fost vândută la licitație la Sotheby's pentru aproximativ 700.000 de lire sterline și apoi expusă la Metropolitan Museum of Art din New York.

După ce experții ar fi găsit pigmenți moderni în vopsea, aceasta a fost declarată falsă, iar Sotheby's a fost obligată să restituie prețul cumpărătorului. Casa de licitații londoneză suferise deja o situație jenantă atunci când a vândut Portretul unui bărbat, crezând că este o pictură autentică a artistului olandez Frans Hals.

Tabloul a stârnit atât de mult entuziasm atunci când a fost expus la o casă de licitații din Paris în 2008, încât Luvrul a lansat o campanie de strângere de fonduri de 4,4 milioane de lire sterline în speranța de a-l adăuga la colecția sa.

În cele din urmă, Louvre nu a achiziționat tabloul. În schimb, dealerul de artă londonez Mark Weiss l-a cumpărat de la Ruffini pentru aproximativ 2,6 milioane de lire sterline și apoi l-a vândut pentru 8,9 milioane de lire sterline într-o vânzare privată prin intermediul casei Sotheby's.

Încă o dată, Sotheby's a fost nevoită să ramburseze cumpărătorului prețul integral al tabloului, în timp ce dl Ruffini a insistat că lucrările au fost verificate de experți. Venus cu voal, legată de artistul renascentist german Lucas Cranach cel Bătrân, a fost vândută prințului de Liechtenstein pentru 6,1 milioane de lire sterline în 2013. Și aceasta a fost considerată un fals doi ani mai târziu.

Domnii Ruffini și Frongia își protestează nevinovăția. Comerciantul susține că a avut doar norocul de a găsi lucrările pierdute de Jan sau Pieter Brueghel, Van Dyck, Correggio, Van Bassen și mulți alții în timpul unei cariere strălucitoare. În 2019, dl Frongia a fost arestat în legătură cu o pictură falsă a lui El Greco intitulată San Francesco, confiscată în 2016. Italia a respins o cerere de extrădare din partea Franței, invocând lipsa de probe, iar el a fost eliberat pe cauțiune și cazul a fost abandonat.

Deloc surprinzător, talentul domnului Ruffini de a găsi constant capodopere dispărute a trezit suspiciuni. Dar abia în 2014, după ce autoritățile franceze au primit o lungă scrisoare anonimă care îl lega pe dl Ruffini de falsuri, poliția a lansat o anchetă oficială.

În 2019, un judecător francez a emis un mandat de arestare internațional pe numele dlui Ruffini, care locuia în Italia la acea vreme. Cu toate acestea, el a reușit să se sustragă extrădării, deoarece se lupta, de asemenea, cu acuzații fiscale în Italia.

El a fost exonerat de acuzațiile fiscale la începutul acestui an, iar în noiembrie, dl Ruffini s-a predat în Italia. "Este hotărât să își dovedească nevinovăția în fața unui tribunal din Franța", a declarat Federico de Belvis, avocatul său, la secția de poliție italiană unde s-a predat.

Au existat informații potrivit cărora dl Ruffini a fugit de la locuința sa din Vetto, Reggio Emilia, dar avocatul său a declarat că nu avea nicio idee că era căutat de autoritățile franceze. "Nimeni nu a bătut la ușa lui", a spus el. "A venit pentru că a citit despre mandat în ziare".

Domnul Ruffini a fost plasat acum în arest la domiciliu și se află sub supraveghere electronică în Franța. Potrivit The Art Newspaper, domnul Ruffini pledează pentru ignoranță și dă vina în mod direct pe experții, curatorii și comercianții din cele mai importante muzee din lume care au autentificat operele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.