Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ELCEN îi liniștește pe bucureșteni: 'Falimentul RADET nu va duce la sistarea furnizării energiei termice, dacă Primăria plătește energia'

inquam Foto/Octav Ganea
ELCEN

Deschiderea procedurii de faliment a RADET nu va determina sistarea furnizării energiei termice de către ELCEN atâta timp cât plata acesteia va fi asigurată de Primăria Municipiului București (PMB), anunță ELCEN.

Anunțul Electrocentrale București vine după ce instanța a respins luni apelul împotriva deschiderii procedurii de faliment a RADET, operatorul sistemului de termie din București.

Citește și: Dan Barna, îndemn pentru susținătorii săi: Vom recomandata să îl voteze pe Klaus Iohannis

"ELCEN asigură toți factorii implicați și pe bucureșteni că are capacitatea și disponibilitatea de a asigura furnizarea agentului termic și a apei calde în sezonul de iarnă 2019-2020, atâta timp cât va exista garanția achitării serviciilor prestate", spune ELCEN.

"În acest sens, în urma ședintei convocate astăzi de către Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, s-a comunicat către PMB soluția legală pentru asigurarea continuării prestării serviciului public de furnizare a energiei termice și a apei calde, așteptându-se, așa cum s-a atras atenția încă de săptămâna trecută, asumarea de către PMB a responsabilității asigurării continuității serviciului", adaugă compania.

Citește și: EXCLUSIV Cine e omul din umbră al noului ministru de Interne, Marcel Vela

ELCEN completează că deschiderea procedurii de faliment a RADET nu atrage în mod automat deschiderea procedurii de faliment a ELCEN după cum a afirmat recent primarul general Gabriela Firea.

"ELCEN se află în procedură de reorganizare la momentul de față și poate să asigure alimentarea cu energie termică și apă caldă a bucureștenilor atât timp cât plata acestor servicii este asigurată, inclusiv prin achitarea subvenției de către PMB", spune compania.

Citește și: Viorica Dăncilă: Pot sa fac lucruri bune pentru oameni

ELCEN mai afirmă că societatea avea dreptul să sisteze furnizarea agentului termic pe motiv de neplată a facturilor cu mai mult de 90 de zile de la livrare, însă administratorii ELCEN și-au asumat furnizarea pentru confortul cetățenilor capitalei.

"Pe aproape tot parcursul anului 2019, ELCEN a fost în situația de a avea dreptul de a sista furnizarea agentului termic către RADET pe motiv de neplată a facturilor scadente după 90 de zile de la livrare și prin eforturile administratorilor și sprijinul Ministerului Energiei a asigurat furnizarea energiei termice fără sincope, chiar dacă în anumite momente valoarea datoriilor scadente depășeau 400 milioane lei. Chiar și în lipsa aprobării Comitetului creditorilor ELCEN, administratorii societății și-au asumat riscul de a continua furnizarea pentru confortul bucureștenilor, fără ca pe reprezentanții RADET și ai PMB să-i preocupe îndeplinirea obligațiilor contractuale", mai spune compania în comunicat.

Citește și: Ludovic Orban a făcut un anunț important despre salariul minim:’Evident va fi o creștere’

Totodată, ELCEN afirmă că ajungerea în faliment a RADET a fost determinată de faptul că Planul de reorganizare al RADET propus de administratorul judiciar Rominsolv a fost nelegal, lucru constatat, afirmă compania, de judecătorul sindic și confirmat de Curtea de Apel București.

"Răspunderea pentru starea de faliment a RADET este a Rominsolv și PMB, cei care au gestionat activitatea acestei societăți și care au propus un Plan de reorganizare ilegal. În loc să-și asume răspunderea, Rominsolv și PMB încearcă astăzi să plaseze această răspunde în sarcina ELCEN, a administratorului judiciar (n.r. Sierra Quadrant) și să o justifice în fel și chip. În realitate, prin propunerea unui Plan de reorganizare al RADET ilegal, pe care au refuzat să-l modifice, Rominsolv si Primăria Municipiului București au condamnat la faliment RADET, judecătorul-sindic neputând lua o altă hotărâre", argumentează ELCEN în comunicat.

Citește și: Veste proastă pentru soțul Olguței Vasilescu- Decizia luată de instanță

Compania mai solicită, pentru asigurarea continuității furnizării energiei termice în București, ca "PMB să dea dovadă de responsabilitate în luarea măsurilor necesare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.