Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elena Udrea, în fața magistraților ÎCCJ. DNA a făcut apel

captura Facebook
udrea la comisie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dezbate, luni, un nou termen în dosarul "Gala Bute" în care fostul ministru Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare, sentinţa nefiind definitivă, informează agerpres.ro.

Avocaţii acesteia au cerut amânarea procesului, în urmă cu două săptămâni, pe motiv că nu au luat la cunoştinţă de motivele de apel depuse de DNA. Magistraţii au fost de acord. 

Tot atunci, Ana Maria Topoliceanu a anunţat că îşi retrage apelul, acceptând practic să rămână cu cei 3 ani cu suspendare primiţi la instanţa de fond. 

De asemenea, avocatul lui Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a cerut audierea fostului premier Emil Boc.

Judecătoare membră a CSM, despre modificarea legilor justiţiei: 'Nu există nicio prevedere care să aducă o îngrădire a sistemului judiciar'


Fostul ministru Elena Udrea a fost condamnată de ÎCCJ, pe 29 martie, la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute", sentinţa nefiind definitivă. Udrea a primit cinci ani pentru luare de mită, patru ani pentru aceeaşi infracţiune şi o pedeapsă de şase ani tot pentru luare de mită, precum şi şase ani pentru abuz în serviciu. Ea a fost achitată pentru folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Pedepsele au fost contopite, urmând ca ea să execute pedeapsa cea mai mare - de şase ani. 

În acelaşi dosar, Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare, iar Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare. Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an şi şase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, trei ani de închisoare cu suspendare şi Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme, doi ani şi şase luni cu suspendare. 

ÎCCJ a mai decis ca fostul ministru Elena Udrea să plătească aproape 3 milioane euro despăgubiri. Ea ar trebui să achite suma de 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile către Autoritatea Naţională pentru Turism, dar şi sumele de 695.367 lei şi 296.076 lei, precum şi să restituie echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii a sumei de 600.000 euro către martorul Corin Boian şi a sumei de 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean.

Cine a modificat, de fapt, statutul procurorilor şi judecătorilor. Câte amendamente au avut CSM şi opoziţia


În acelaşi dosar, instanţa a dispus ca Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei de Box, condamnat la cinci ani închisoare cu executare, să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL) către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei. 

Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care inculpata îl conducea. 

Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja). 

Fostul ministru al Dezvoltării mai este acuzat că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la 'Gala Bute', prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.