Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elevi ai cursului LCCR din Italia l-au sărbătorit pe Mihai Eminescu cu ocazia Zilei Culturii Române

Basilica.ro
Mihai Eminescu
Peste șaptezeci de copii din Lazio, Lombardia, Sicilia și Veneto coordonați de profesoarele lor: Lucia Ileana Pop, Cătălina Bîrdea, Ioana Dolca, Alice Chilcos și Adriana Ioana Opriș, l-au sărbătorit sâmbătă 16 ianuarie pe  Mihai Eminescu cu ocazia Zilei Culturii Române. Chiar dacă situația actuală nu permite organizarea de evenimente în școli sau teatre, acest lucru  nu a fost o piedică pentru elevi și profesori să se întâlnească on line și să-l sărbătorească pe geniul literaturii române printr-un recital de poezii care i-a avut ca protagoniști pe elevii școlilor: IC Via Cassalotti nr.259, IC Santa Beatrice, IIS Carlo e Nello Rosselli, IC Gino Felci (Velletri), IC Chignolo Po, IC Lodi III-IV, IC Duca degli Abruzzi di Borghetto Lodigiano,  IC L. Sciascia din Scoglitti, IC G. XXII- Colonna din Vittoria și V  ° IC  Donatello din Padova.  Recitând poeziile lui Eminescu ne face să ne simțim acasă, întorcându-ne ”ca într-un dulce somn la noi acasă”  cum spunea M. Eliade. De altfel, întreaga sa operă atât de actuală  și inovatoare ne va face să descoperim mereu ceva nou, ceva actual. Acest ”om deplin al culturii românești”, cum îl  numește pe bună dreptate C. Noica, ne-a lăsat o moștenire incomensurabilă, a excelat în toate genurile literare de la poezie, teatru la proză și jurnalism înnobilând limba română. A fost apreciat și admirat încă din timpul vieții, iar opera sa a inspirat de-a lungul vremii mulți artiști precum Leonard Salmen în ilustrațiile sale, sau Vermeer, Van Gogh și nu numai, în picturile lor. Nu există român care să nu-i cunoască numele, iar datoria noastră ca profesori este să le transmitem elevilor dragostea pentru limba, cultura și literatura română pe care Eminescu a adus-o la perfecțiunea întâlnită doar în scrierile geniilor, să le oferim viitoarelor generații și un model ca om așa cum ni-l oferă însuși poetul.
-
Scopul întâlnirii noastre a fost acela de a nu pierde ocazia să-l celebrăm pe  Luceafărul literaturii române, dar și să stimulăm lectura poeziilor sale.  Elevii, de la grădiniță până la cei de liceu, s-au întâlnit în  spațiul virtual și au recitat poezii de Eminescu alese chiar de ei, de la ”Somnoroase păsărele”, ”Și dacă...”, ”Luceafărul”, ”Lacul”, ”Ce te legeni...”, ”Revedere” la ”Kamadeva”, ”O rămâi”, ”Când amintirile...”, ”Numai poetul”, ”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, ”Scrisoarea a III-a”, sau ”Crăiasa din povești” precum și alte poezii. Am petrecut o după-amiază deosebită profesori, copii și părinți împreună și ne-am simțit cu toții mai aproape unii de alții, împliniți din punct de vedere spiritual și cultural. De-abia am reușit să ne despărțim după mai bine de două ore, timp în care ne-am  emoționat cu toții, copleșiți fiind de sensibilitatea versurilor recitate de elevi. Având în vedere impactul și entuziasmul pe care l-a  avut această întâlnire atât asupra copiilor cât și asupra părinților acestora care au fost alături de noi ieri de la 17:30 la 19:30 și care ne-au inundat la sfârșitul întânirii cu mesaje de mulțumire, le-am promis tuturor că acesta a fost doar începutul, urmând să realizăm  și alte proiecte de acest fel.
-
Adriana Ioana OPRIS, Corespondent Italia

 

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.