Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elevii din Sectorul 4 vor primi burse școlare, din nou

Getty Images
elevi mască, școli

Consiliul Local Sector 4 a aprobat marți, 20 aprilie, numărul și cuantumul burselor pe care elevii le vor primi în semestrul II al anului școlar 2020-2021. Decizia vine după un an în care administrația locală nu a acordat burse elevilor, fapt ce a stârnit nemulțumiri între elevi și părinți.

Astfel, elevii din Sectorul 4 vor primi pentru semestrul II al anului școlar 2020-2021 burse în următoarele cuantumuri:

  • 100 de lei pe lună pentru bursele de merit dedicate elevilor cu medii între 8,50 și 9,99
  • 300 de lei pe lună pentru bursele de merit dedicate elevilor cu media 10
  • 150 de lei pe lună pentru bursele de studiu
  • 150 de lei pe lună pentru bursele de performanță,
  • 150 de lei pe lună pentru bursele de ajutor social
  • 200 de lei pe lună pentru bursele de ajutor social ocazional.

În plus, consilierii locali au decis astăzi rectificarea bugetului local pentru a plăti inclusiv bursele elevilor pentru semestrul II al anului școlar 2019-2020. Deși a fost aprobat numărul și cuantumul acestor burse prin Hotărârea Consiliului Local nr. 15/2020, ele nu au fost plătite, scrie buletin.de/bucuresti.

Într-un comunicat de presă remis de Asociația Elevilor din București și Ilfov, Ana Groza, președintele organizației, a declarat următoarele:

“Deși am obținut acordarea burselor pe semestrul al doilea, suntem de părere că bătălia pentru respectarea legii referitoare la bursele școlare nu este nici pe departe finalizată. Sectorul 4 a aprobat astăzi, după un an de pauză, sumele necesare pentru achitarea a 16.287 în cel de al doilea semestru. Ce se întâmplă oare cu primul? Primăria Sectorului 4 omite aproape jumătate de an de plată pe motive neconcludente. Acest fapt este în sine inadmisibil. AEBI solicită încă o dată consilierilor locali să oprească acest circ politic și să adopte de îndată un HCL și pentru semestrul întâi. În caz contrar, această problematică va fi soluționată în instanță.” – Ana Groza, președinte AEBI.

Votul secret pentru burse

În cadrul ședinței de Consiliu Local consilierul PSD Tudor Dobrescu a propus ca votul pentru bursele elevilor să fie secret, propunere aprobată de consilierii locali. Această propunere, însă, a generat un scandal pe rețelele de socializare. Cosmin Bărbălău, consilier local PSD, a acuzat consilierii locali PNL și USR-PLUS că, deși au solicitat printr-un amendament majorarea burselor, aceștia nu și-ar fi votat propriul amendament.

De cealaltă parte a baricadei, consilierul local USR-PLUS Cristina Bălan aruncă vina pe consilierii PSD și PMP.

Vicepreședintele Asociației Elevilor din București și Ilfov, Mariana Mihaela Gheorghe, prezent la ședința Consiliului Local Sector 4, acuză consilierii locali de lipsă de transparență:

Domnul primar Daniel Băluță, a spus în nenumărate rânduri că susține educația și interesele elevilor, dar în tot la fel de nenumărate rânduri ne-a arătat contrariul. Consilierii locali ne-au promis transparență decizională, dar s-au ascuns în spatele votului secret.”

Mariana Mihaela Gheorghe, vicepreședinte AEBI

Dilema burselor pentru semestrul I

O problemă rămasă, însă, în aer este cea a burselor elevilor pentru semestrul I al anului școlar 2020-2021. Reprezentanții primăriei nu au precizat, însă, de ce nu există un proiect de hotărâre de consiliu local pentru aprobarea burselor pe semestrul I. Reprezentanții elevilor anunță chemarea în judecată a Consiliului Local dacă dreptul elevilor nu va fi respectat:

„Administrația publică locală continuă să fie restanțieră față de dreptul elevilor de a primi bursele de la finalul anului 2020. Pentru aceasta, AEBI a transmis o solicitare către Consiliul Local Sector 4. În cazul în care instituțiile statului vor refuza să respecte dreptul elevilor la burse, reprezentanții elevilor vor chema în judecată Consiliul Local Sector 4.” – extras din comunicatul de presă remis de AEBI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.