Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit pentru IT-işti riscă să genereze un şoc în piaţa locală de profil, avertizează reprezentanții ANIS

ROMBET
calcule laptop castiguri

Eliminarea facilităţilor fiscale din sectorul IT fără un studiu de impact riscă să genereze un şoc în piaţa locală de profil, unde fenomenul evitării taxelor prin intermediul microîntreprinderilor este scăpat de sub control de către stat, consideră reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS).

"În 2020, numărul angajaţilor din sectorul IT care au beneficiat de facilitatea fiscală (scutirea de impozit pentru angajaţii din IT, n.r.) a depăşit 103.000 de persoane, o dovadă clară că măsura este în continuare atractivă şi de o importanţă majoră la nivelul industriei. Or, dezbaterile privind ajustarea cadrului fiscal cu impact asupra sectorului ar trebui să pornească de la un studiu de impact capabil să prezinte aportul IT-ului în economie, precum şi presiunile de pe piaţa muncii şi tendinţele regionale din acest sector. Fără acest studiu, eliminarea facilităţilor fiscale are potenţialul de a intensifica dezechilibrul din piaţa IT, unde fenomenul evitării taxelor prin intermediul microîntreprinderilor este scăpat de sub control de către stat", se arată într-un comunicat al ANIS, transmis marţi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, scutirea de impozit a stat la temelia creşterii sectorului IT în ultimii 20 de ani, în condiţiile în care România este penultima în UE la procentul de specialişti în IT raportat la total angajaţi din economie.

"Scutirea de impozit pentru angajaţii din IT reprezintă fundamentul de stabilitate şi predictibilitate fiscală care a permis sectorului o creştere remarcabilă în ultimii 20 de ani. Piaţa muncii se transformă cu o viteză accelerată în IT, iar contextul pandemic nu a făcut decât să stimuleze această dinamică, spre formate de tipul work-from-anywhere ce pun presiune pe angajatori. În acest context, stabilitatea şi predictibilitatea fiscală sunt obiective majore, esenţiale pentru menţinerea ritmului robust de creştere din sector, precum şi pentru stimularea impactului pozitiv pe care IT-ul l-a avut în ultimii ani, atât în evoluţia PIB, cât şi a creşterii exporturilor româneşti", subliniază documentul citat.

ANIS a comisionat un astfel de studiu care, odată finalizat, va fi prezentat tuturor factorilor decidenţi pentru ca soluţiile identificate de aceştia să rezulte exclusiv pe baza datelor şi cifrelor din sector, din economie, atât raportat în plan naţional, cât şi regional.

În context, organizaţia atrage atenţia că există un deficit cronic de programatori la nivel european, iar România este la coada acestui clasament.

"Pachetul de măsuri fiscale aflat în vigoare a reuşit să menţină sectorul IT atractiv pentru investiţii şi angajări. În loc să crească numărul IT-iştilor şi să ne apropie de media europeană, eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit pentru IT-işti riscă să genereze un şoc în piaţa locală de IT, una extrem de fluidă şi deschisă relocării de proiecte şi personal", se mai precizează în comunicat.

ANIS are peste 160 de membri reprezentând peste 66% din cifra de afaceri a industriei, companii mici şi multinaţionale, firme cu capital românesc sau străin ce au peste 47.000 angajaţi, locuri de muncă înalt calificată în societate şi o cifră de afaceri cumulată de peste 3,4 miliarde de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.