Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elisabeta Lipă: 'Pe cât de greu a fost 2021, pe atât de bun a fost pentru canotaj'

ziuanews.ro
elisabeta lipa

Preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, a declarat, pentru AGERPRES, că rezultatele obţinute de sportivii săi au transformat anul 2021 din unul greu în unul foarte bun, arată agenția.

"Anul 2021, după cinci ani de la precedenta ediţie a Jocurilor Olimpice, a fost unul extrem de greu, cu multe necunoscute. Am fost puşi în faţa faptului împlinit de cele mai multe ori. Dar, pe cât de greu a fost acest an, pe atât de frumos şi de bun a fost pentru canotaj. Cu rezultate la toate nivelurile, la juniori, la tineret, seniori, şi asta îmi dă un imbold de a privi cu optimism. Am o altă stare de a merge mai departe în acest ciclu olimpic, care este din păcate foarte scurt. Într-un fel e bine pentru sportivi, că nu mai au un ciclu olimpic atât de lung, având în vedere că doar 2022 mai este un an în care ne putem juca şi relaxa puţin, faţă de următorul, care va fi anul calificărilor'', a declarat Lipă.

Întrebată care au fost dezamăgirile din acest an din canotajul românesc, Lipă a spus că ratarea medaliilor olimpice de către bărcile de 8+1 feminin şi dublu vâsle categorie uşoară feminin a constituit o "neîmplinire".

"Nu le-aş numi dezamăgiri, ci pur şi simplu supărări. Şi nu ca preşedinte de federaţie, ci ca om de sport, ca fostă sportivă care a participat la atâtea ediţii ale Jocurilor Olimpice, e o neîmplinire a canotajului faptul că 8+1 la fete a scos recordul olimpic şi finala nu a ieşit cum ne-am fi dorit. Dar sper ca Dumnezeu să fie cu ele la Paris, pentru că sunt nişte sportive extraordinare, care au muncit enorm de mult, dar iată că nu a fost să fie la această ediţie. Nu că timpii lor şi comportamentul lor sportiv nu ar fi fost cel care spune că nu sunt în lupta pentru medalii. Apoi, categoria uşoară, iar, din din 2019 tot aştept ca ele să demonstreze. Dar mai există o şansă la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice, ca norocul să fie de partea lor. Pentru că nu e uşor să fii etalon, să fii modelul în lot, şi nu mă refer la comportament, pentru că toţi sunt fără reproş, nu ai ce să le reproşezi sportivilor care au ajuns să participe la JO , e clar că ştiu ce vor. Sunt două sportive care sunt etalonul în acest lot, care foarte rar cad pe locul doi-trei la antrenamente, şi care iată că nu au reuşit nici anul acesta la Jocurile Olimpice. Nu ştiu să spun ce se întâmplă de nu au reuşit la Jocurile Olimpice să îşi demonstreze adevărata lor valoare. Sunt două sportive cu un caracter de excepţie, experimentate, nu se pune problema ca lipsa de experienţă să le fi dus aici. Îmi doresc enorm ca lucrurile să ia o altă întorsătură şi să ajungă la nivelul lor din 2017-2018. Eu îmi doresc pentru ele un an cu rezultate de excepţie, pe măsura muncii, dedicării lor. Astea sunt, să zic aşa, două mari neîmpliniri în acest an", a mai spus Elisabeta Lipă.

Conducătoarea federaţiei de canotaj s-a arătat mulţumită şi de rezultatele obţinute de loturile de tineret şi juniori ale României în 2021: "La tineret avem viitor, avem juniori de excepţie, care au demonstrat că ştiu ce vor, deci viitorul sună frumos. Mi-aş dori însă ca la anul să avem o altă încurajare şi o altă deschidere către sportul de înaltă performanţă, pentru că am fost aşa cumva în umbră, lăsaţi să ne descurcăm cum crede şi poate fiecare. Sper într-o formă mult mai organizată a sportului românesc la anul. Însă vorbind despre acest an, a fost unul extrem de greu, dar extrem de frumos pentru canotajul românesc".

Elisabeta Lipă a afirmat că s-a confruntat cu multe probleme pe parcursul anului, la care însă nu vrea să se mai gândească de vreme ce a reuşit să le facă faţă.

"Provocări am avut parte de la începutul anului şi terminăm tot cu provocări, dar atât timp cât am găsit rezolvare, poate nu aşa cum ne-am fi dorit, la superlativ, nici nu mai contează ce am avut nevoie. Una peste alta a fost un an extrem de bun pentru noi. Să fim sănătoşi, să ne putem concentra pe noul ciclu olimpic, pe noul an competiţional, noilor provocări să le facem faţă, pentru că, din nefericire, avem parte de ele la tot pasul. Şi dacă le rezolvăm asta înseamnă că avem înţelepciune, ambiţie de a le rezolvă şi de a ne atinge obiectivele noastre care sunt îndrăzneţe", a mai spus Lipă.

Referitor la obiectivele stabilite pentru 2022, preşedinta FRC a precizat că "normalitatea" este dorinţa sa cea mai mare, astfel încât sportivii să poată participa la competiţiile internaţionale.

"Principalele obiective pentru 2022, dacă totul decurge în limitele normale, pentru că atunci când sperăm că se termine pandemia tot apar alte şi alte noi provocări, şi eu sper să rămânem în faza asta de prudenţă şi atenţie şi să nu avem parte de ceea ce auzim în stânga şi în dreapta în legătură cu aceste noi tulpini care tot apar, ne dorim ca lucrurile să intre în normalitate. Normalitate înseamnă să avem campionate europene, mondiale, cupe mondiale, să avem finanţare pe măsură, să putem ţine toţi sportivii în pregătire. Pentru că atunci când nu ai sportivi nu e bine, dar şi când ai prea mulţi nu este bine", a completat Lipă.

Întrebată care sunt cei mai buni canotori în 2021, Lipă a precizat că. în opinia sa, sportivii care au câştigat cele trei medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo ar trebui să fie în fruntea clasamentului: "În opinia mea, bineînţeles sunt cele două sportive de excepţie, Ancuţa şi Simona, după care vin băieţii de la dublu rame şi patru fără cârmaci, după care vin campionii mondiali de tineret, cam asta este ierarhia. Dar clar primează medaliile de la Jocurile Olimpice. Clar, nu poţi să compari cu absolut nimic. Cu nicio competiţie nu poţi să compari Jocurile Olimpice".

Canotajul românesc a încheiat sezonul competiţional cu un total de 30 de medalii în întrecerile internaţionale: 16 de aur, 12 de argint şi 2 de bronz, obţinute la seniori, tineret şi juniori.

La Jocurile Olimpice de la Tokyo, România a avut un bilanţ de patru medalii, dintre care trei au fost câştigate de canotori: una de aur, la dublu vâsle feminin (Nicoleta Ancuţa Bodnar, Simona Geanina Radiş), şi două medalii de argint, la dublu rame masculin (Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă) şi patru rame fără cârmaci masculin (Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari). Cea de-a patra medalie a fost cucerită de Ana-Maria Popescu, la spadă feminin.

La Campionatele Europene de seniori de la Varese, canotajul a obţinut 6 medalii (2 medalii de aur şi 4 de argint), aur la dublu vâsle feminin (Nicoleta-Ancuţa Bodnar şi Simona Geanina Radiş) şi opt plus unu feminin (Maria-Magdalena Rusu, Viviana-Iuliana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu şi Daniela Druncea), iar medaliile de argint au fost obţinute la dublu rame feminin (Adriana Ailincăi şi Iuliana Buhuş), simplu vâsle feminin, categorie uşoară (Gianina-Elena Beleagă), patru rame masculin (Mihăiţă-Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan-Constantin Berariu şi Cosmin Pascari) şi opt plus unu masculin (Alexandru Chioseaua, Florin-Sorin Lehaci, Constantin Radu, Sergiu-Vasile Bejan, Vlad-Dragoş Aicoboae, Constantin Adam, Florin Arteni-Fîntînariu, Ciprian Huc şi Adrian Munteanu).

La Campionatele Mondiale de canotaj Under-23 de la Racice (Cehia) bilanţul a fost de două medalii, una de aur, în proba feminină de patru rame plus unu (Adriana Surupăceanu, Ioana-Mădălina Moroşan, Lorena Constantin, Iuliana Timoc şi Victoria Ştefania Petreanu), şi alta de bronz, la patru rame feminin (Alice-Elena Turcanu, Alina-Maria Baleţchi, Andreea Popa şi Dumitriţa Juncănariu).

România a cucerit zece medalii, 5 de aur şi 5 de argint, la Campionatele Europene de canotaj Under-23 de la Kruszwica (Polonia). Medaliile de aur au fost obţinute la patru plus unu rame feminin (Amalia Bucu, Larisa-Andreea Bogdan, Manuela-Gabriela Lungu, Cosmina-Maria Podaru şi Victoria-Ştefania Petreanu), patru rame feminin (Andreea Popa, Maria Tivodariu, Magdalena Rusu şi Dumitriţa Juncănariu), Simona Radiş (simplu vâsle feminin) - nou record mondial de tineret, patru rame masculin (Ştefan Berariu, Alexandru-Laurenţiu Danciu, Florin Arteni şi Ciprian Huc) şi 8+1 feminin (Estera-Costina-Beatrice Vîlceanu, Larisa-Elena Roşu, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Alice-Elena Turcanu, Raluca-Georgiana Dinulescu, Magdalena Rusu, Simona Radiş şi Victoria-Ştefania Petreanu). Argintul a fost câştigat la patru plus unu rame masculin (Andrei Mândrilă, Nicu-Iulian Chelaru, Florin Ceobanu, Claudiu Neamţu şi Gavril Dumbravă), dublu rame feminin (Adriana Ailincăi şi Alina-Maria Baleţchi), dublu rame masculin (Dumitru-Alexandru Ciobică şi Florin Lehaci), dublu vâsle feminin (Cristina Drugă şi Alexandra Ungureanu) şi 8+1 masculin (Dumitru-Valentin Bucur, Dorin Simion, Andrei Mândrilă, Nicu-Iulian Chelaru, Florin Ceobanu, Marian Cireaşă, Andrei Lungu, Alexandru Gherasim şi Gavril Dumbravă).

La Mondialele de juniori de la Plovdiv (Bulgaria), tricolorii au cucerit două medalii de aur şi una de bronz (8+1 feminin). Aurul a venit la dublu rame masculin (Andrei-Petrişor Axintoi şi Iliuţă-Leontin Nuţescu) şi patru rame fără cârmaci feminin (Daria-Ioana Dinulescu, Maria Guzran, Elena-Maria Robitu şi Ancuţa-Adelina Ungurean), iar bronzul a fost obţinut la 8+1 feminin (Mariana-Laura Dumitru, Elena Silvia Mocanu, Florentina-Georgiana Neculăeasa, Ana-Maria Loghin, Petruţa-Ionela Popa, Elena-Andreea Cerbu, Valentina Amalia Azoiţei, Alexandra-Georgiana Ruşcuţă, Victoria-Ştefania Petreanu).

Europenele de juniori de la Munchen s-au încheiat cu un bilanţ de cinci medalii de aur şi una de argint. Aurul a fost câştigat la dublu rame feminin (Mihaela-Cosmina Dram şi Georgelia Stoica), dublu rame masculin (Iliuţă-Leontin Nuţescu şi Andrei-Petrişor Axintoi), patru rame fără cârmaci feminin (Daria-Ioana Dinulescu, Maria Guzran, Elena-Maria Robitu şi Ancuţa-Adelina Ungurean), patru vâsle feminin (Diana-Ionela Petian, Andreea-Fabiola Iorgovan, Ana-Maria Mătran şi Elena-Diana Şuta) şi 8+1 masculin (Cosmin Iulian Pleşescu, Eduard Angel Moldovan, Andrei Hemen, Cornel-Traian Ieremciuc, Andrei-Vlad-Robert Vatamaniuc, Alexandru-Gabriel Şteţco, Constantin Emanuele Sterea, Marian Ştefan Dunca, Gavril Dumbravă), în timp ce argintul a fost cucerit la 8+1 feminin (Elena Silvia Mocanu, Elena-Andreea Cerbu, Ana-Maria Loghin, Florentina-Georgiana Neculaeasa, Valentina Amalia Azoiţei, Alexandra-Georgiana Ruşcuţă, Petruţa-Ionela Popa, Mariana-Laura Dumitru, Victoria-Ştefania Petreanu).

De asemenea, România a cucerit şase medalii, una de aur, una de argint şi patru de bronz, la Cupa Mondială de la Lucerna (Elveţia).

Canotoarea Simona Radiş a fost purtătoarea de drapel a României la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Canotajul a fost disciplina cu cei mai mulţi sportivi români calificaţi la JO 2020 - 36.

Ancuţa Bodnar a fost desemnată cea mai bună canotoare a lunii octombrie de către federaţia internaţională de profil, World Rowing.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.