Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elogiul comunismului, pe bani publici

epoca_de_aur

Un exemplu este Marin Iordache, fost secretar cu propaganda la judeţeana Timiş a PCR, care a dus-o bine în vechiul regim şi o duce bine şi acum. Cu o pensie demnă de serviciile aduse partidului, Iordache îşi omoară timpul scriind cărţi. Cea mai recentă, „Epoca putea fi de aur”, este un volum autobiografic în care autorul ridică în slăvi comunismul. De la clasele exploatatoare la viitorul muncitoresc luminos, de la elogiul lui Lenin la blamarea Revoluţiei, nimic nu lipseşte din cartea de 400 de pagini a fostului (şi actualului) propagandist. Concluzia cărţii: doar unii oameni, prea puţin dotaţi în domenii precum cinstea, hărnicia şi echitatea, au făcut ca epoca să nu fie cu adevărat de aur.

Marin Iordache a reuşit să-şi plaseze creaţia la editura timişoreană Excelsior Art. Mai cu greşeli gramaticale, virgule între subiect şi predicat şi alte asemenea, volumul a văzut până la urmă lumina tiparului în anul 2013 şi se vinde cu 30 de lei bucata. Mai mult, autorul a obţinut o finanţare de la Consiliul Judeţean Timiş, prin agenda culturală 2013, în valoare de 7000 de lei, oferiţi în două tranşe (3000 iniţial, 4000 cu ocazia unei rectificări de buget). Banii au venit prin intermediul revistei Timisiensis, editată de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş. Pentru comparaţie, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş a primit, în 2014, doar 2500 de lei pentru a scoate patru numere ale revistei Timisiensis.

Greu de crezut că preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, el însuşi cu un trecut în PCR, sau preşedintele comisiei de cultură, social-democratul Adrian Negoiţă, nu au ştiut cui şi mai ales pentru ce au aprobat cei 7000 de lei. Ce o fi fost însă în mintea liberalilor care au votat pentru acordarea sumei, fiind vorba despre un volum în care înaintaşii PNL sunt denunţaţi ca personaje negative ale istoriei? Nu este exclus ca banii publici să se scurgă în continuare pe această filieră, cartea lui Marin Iordache părând să aibă o continuare în viitorul apropiat, un volum II.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.