Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elogiul politeții în politică

Nu cred că am votat niciodată un politician nepoliticos. Adică, am votat politicieni care acum sunt nepoliticioși dar atunci erau OK.

Dacă ești politician, politețea ta îmi spune două lucruri. Unul că înțelegi importanța respectării regulilor. Ce încredere pot să am în tine că vei respecta legile și bunele practici, dacă tu nu alegi să respecți nici regulile minime de conviețuire. Nu am garanția că vei respecta regulile, dar măcar știi că există.

Al doilea, că te poți controla, că nu ești dominat de propriile pasiuni și, ca atare, că vei putea lua decizii critice cu mintea limpede. Nu știu dacă vei vrea să iei cele mai bune decizii, dar sper că măcar o să poți.

Dar nu este impolitețea calea succesului în politică? Nicidecum. Cazurile Băsescu și Ponta sunt înșelătoare și, oricum, și ei au început mai politicoși și s-au stricat pe parcurs.

Iohannis, Tăriceanu, Antonescu și alții au fost mai degrabă politicoși decât nepoliticoși. Măcar la nivelul de suprafață - nu discut aici moralitatea fiecărui discurs.

Mai interesant este să ne uităm la noile forțe politice. Unde este MRU, care sugera că oamenii sunt leneși? S-a dus. Unde este Macovei, care dezumaniza politicienii insistând să spună "inculpatul X"? S-a dus. Unde este Bogdan Diaconu? S-a dus, sau, cel puțin, este pe ducă. Unde este Becali?

În schimb Nicușor Dan în București, Andrei Postolache la Iași, Dan Mașca în Târgu Mureș sau (din câte îmi dau seama) Cristian Ghingheș la Bacău sunt oameni civilizați. Nu arbitri ai eleganței, dar apți de conviețuire. Nu același lucru se poate spune mereu de fanii lor.

Da, partidele au nevoie de "câini" care să muște din beregata dușmanului. Dar cine alege să fie câine riscă să se hrănească doar cu oase.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.