Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elon Musk, în fața instanței. Dacă va pierde procesul, el ar putea fi nevoit să plătească 2 miliarde de dolari din averea personală

Elon Musk

Directorul general al Tesla, Elon Musk, va merge luni în instanţă într-un proces pe care dacă îl va pierde ar putea fi nevoit să plătească 2 miliarde de dolari din averea sa personală considerabilă, transmite CNBC, conform news.ro.

Musk va fi primul martor al unui proces în care îşi va apăra rolul în achiziţia SolarCity de către Tesla, de 2,6 miliarde de dolari.

Acţionarii i-au dat în judecată pe Musk şi pe membrii consiliului de administraţie al Tesla, susţinând că acordul din 2016 a echivalat cu o salvare a SolarCity.

Aceştia susţin, de asemenea, că preluarea a îmbogăţit pe nedrept familia Musk, care se număra printre cei mai mari acţionari, şi că Musk şi alţii nu au reuşit să dezvăluie toate detaliile pertinente şi şi-au încălcat responsabilităţile fiduciare.

Musk a insistat că ”s-a recuzat total” de la negocierile privind acordul.

Anul trecut, membrii consiliului de administraţie numiţi în proces au încheiat un acord cu acţionarii Tesla pentru 60 de milioane de dolari, fără a admite săvârşirea unor acţiuni greşite.

Musk, a doua cea mai bogată persoană din lume, a fost singurul inculpat care a ales să ducă lupta în instanţă. Nu există un juriu care să fie convins în acest caz.

Rezultatul procesului va fi stabilit de judecătorul Joseph Slights III , a unui tribunal din Delaware

Musk a avut partea sa de probleme legale dincolo de SolarCity. De exemplu, SEC l-a dat în judecată în 2018 pentru fraudă, iar Musk şi Tesla au încheiat un acord pentru închiderea procesului, plătind 20 de milioane de dolari fiecare.

Acuzaţiile au venit după ce Musk a scris pe Twitter că a încheiat un acord pentru retragerea tesla de la bursă, pentru 420 dolari pe acţiune, o mişcare care a făcut ca preţul acţiunilor Tesla să crească.

Musk a trebuit să renunţe temporar la rolul de preşedinte la Tesla, ca una dintre condiţiile acordului.

Într-un caz separat, el a ieşit învingător după ce expertul în speologie Vernon Unsworth a spus că Musk l-a defăimat atunci când CEO-ul Tesla l-a numit ”tip pedo” pe twitter.

Avocaţii săi au susţinut că expresia ”tip pedo” a fost o retorică aprinsă şi nu o declaraţie de fapt.

Tesla şi Musk se confruntă cu multe alte procese, inclusiv cu privire la pachetul de compensaţii fără precedent al lui Musk pentru funcţia de director general şi o serie de investigaţii federale, conform rapoartelor financiare ale companiei.

În cazul SolarCity, judecătorul va trebui să decidă dacă Musk a fost un acţionar principal conflictual îm gestionarea achiziţiei SolarCity.

Cu alte cuvinte, Musk a acţionat sau nu în interesul acţionarilor Tesla? Şi Musk le-a spus acţionarilor tot ce meritau să ştie?

Cunoscut ca acţiune derivată a acţionarilor, acest tip de proces este intentat de investitori în numele unei corporaţii, mai degrabă decât de persoane fizice sau fonduri. În cazul în care reclamanţii câştigă, încasările pot merge la Tesla şi nu la părţile interesate care au intentat procesul.

Potrivit documentelor depuse în instanţă, Musk deţinea 22,1% din acţiunile comune Tesla la momentul tranzacţiei şi 21,9% din SolarCity.

SolarCity a fost un activ cu probleme, care a pierdut numerar pe piaţa instalării de panouri solare rezidenţiale.

Este de aşteptat ca avocaţii lui Musk să susţină că acordul SolarCity nu a afectat deloc acţionarii şi că aceştiaau votat covârşitor pentru aprobarea achiziţiei. La urma urmei, acţiunile Tesla au urcat de la un preţ de închidere de 43,92 dolari pe 21 iunie 2016 - când Tesla a anunţat că va licita pentru SolarCity - la un preţ de închidere de 656,95 dolari pe 9 iulie 2021 (vineri), după o operaţiune de divizare a acţiunilor într-un raport de cinci la unu, realizată anul trecut anul trecut.

Compania este, de asemenea, inclusă în prezent în indicele S&P 500 şi raportează în mod regulat profiturile.

SolarCity a fost fondată şi condusă de verii lui Musk, Lyndon şi Peter Rive, dar susţinută de Musk, care a ocupat funcţia de preşedinte al consiliului. Între timp, Musk devenit şi CEO al Tesla, precum şi preşedintele companiei.

Acesta nu a fost singurul său conflict potenţial. SpaceX, compania aerospaţială a lui Musk, a investit 255 milioane de dolari în obligaţiuni SolarCity din martie 2015 până în martie 2016. Patru membri ai consiliului de administraţie al Tesla deţineau direct sau indirect acţiunile SolarCity în momentul achiziţiei. Şi unii membri ai consiliului de administraţie al Tesla deţineau, de asemenea, acţiuni la SpaceX şi erau în consiliul său de administraţie.

Procesul este de aşteptat să se desfăşoare până pe 23 iulie 2021, cu excepţia cazului în care entităţile caută o soluţionare înainte de finalizare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.