Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elveţia îşi oferă sprijinul pentru îngrijirea pe termen mediu şi lung a victimelor de la Colectiv

club

Elveţia este gata să sprijine îngrijirile pe termen mediu şi lung ale celor afectaţi de arsuri grave în incendiul din Colectiv, iar serviciile de spitalizare elveţiene şi române se află deja în contact pentru a stabili modalităţile prin care se poate acorda acest ajutor, în cadrul Programului de cooperare dintre cele două ţări, i-a transmis, luni, în cadrul unei întrevederi, preşedintele Consiliului Statelor Confederaţiei Elveţiene, Claude Heche, preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Partea elveţiană a transmis, în numele autorităţilor şi poporului elveţian, profunda compasiune faţă de familiile şi apropiaţii victimelor incendiului produs la sfârşitul săptămânii trecute în Bucureşti, felicitând totodată autorităţile române pentru reacţia ireproşabilă şi excelenta coordonare, se precizează într-un comunicat al Senatului.

Partea română a mulţumit pentru propunere, explicând eforturile depuse în continuare de către o echipă de medici remarcabilă pentru salvarea vieţilor aflate încă în pericol.

În context, preşedintele Senatului a subliniat relaţiile excelente la nivel politic dintre cele două ţări şi perspectivele cooperării bilaterale, atât în plan economic, cât şi în domeniul cercetării şi inovării, salutând totodată interesul arătat de cercetătorii elveţieni pentru proiectul de la Măgurele, Extreme Light Infrastructure, finanţat din fonduri europene, precum şi rezultatele foarte bune obţinute an de an de către participanţii români la Salonul de Invenţii de la Geneva. Semnificativă este, în acest sens, câştigarea, în anul 2013, a Marelui Premiu, de către o echipă din România, cu sistemul de scanare a avioanelor, o invenţie ce ar putea avea impact asupra creşterii securităţii zborurilor.

În continuare, Călin Popescu-Tăriceanu a vorbit despre prezenţa investiţiilor elveţiene în România, evidenţiată prin contribuţia adusă la dezvoltarea economiei româneşti de firme renumite în domeniul materialelor de construcţie, al industriei alimentare, etc.

Partea română a evidenţiat performanţele notabile înregistrate de economia ţării, creşterea economică depăşind media la nivelul Uniunii Europene, iar măsurile adoptate de Guvern în domeniul fiscal, cum ar fi reducerea TVA pentru produsele alimentare, au condus către efecte pozitive de reducere a inflaţiei. În prezent, România îndeplineşte criteriile Maastricht, fiind create astfel premisele, în viitorul apropiat, pentru deschiderea unei dezbateri publice privind oportunitatea trecerii la moneda euro.

La rândul său, partea elveţiană a subliniat importanţa consolidării cooperării regionale, menţionând în acest sens domeniul agriculturii, dar şi importanţa pe care o au schimburile din domeniul educaţiei, pentru formarea tinerei generaţii. A fost evidenţiată de către preşedintele Consiliului Statelor cooperarea pe probleme de securitate internă.

Discuţiile au evidenţiat dinamica foarte bună a relaţiilor dintre cele două ţări, în plan politic, economic, cultural şi social, care se reflectă şi la nivel parlamentar, prin contactele frecvente atât la nivelul conducerii celor două Parlamente, cât şi a grupurilor de prietenie, înfiinţate în anul 2014.

O altă temă abordată de cele două părţi a fost libera circulaţie a lucrătorilor români în Elveţia, preşedintele Senatului României insistând asupra faptului că libera circulaţie în cadrul Uniunii Europene, un principiu fundamental care stă la baza construcţiei europene, trebuie să rămână o realitate, Elveţia fiind un partener important al Uniunii Europene, potrivit acordurilor încheiate, în acest sens, între cele două părţi.

Cu referire la referendumul care a avut loc în Elveţia, pe această temă, la începutul anului trecut, partea română a menţionat că înţelege importanţa şi caracterul tradiţional al consultării publice în sistemul politic elveţian, subliniind totodată că România doreşte să fie tratată în mod egal în raport cu celelalte state membre ale UE.

Preşedintele Senatului a vorbit şi despre efectele crizei refugiaţilor şi necesitatea identificării unor soluţii adaptate la nivel european, arătând că Uniunea Europeană va reuşi să depăşească impasul actual, ţinând cont de mijloacele avute la dispoziţie.

În continuare, cei doi interlocutori au salutat derularea cu succes a Programului de cooperare elveţiano-român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, semnat la Berna la data de 7 septembrie 2010 şi lansat la 25 martie 2011, cu aplicare până în anul 2019.

Unul dintre obiectivele vizitei delegaţiei elveţiene este şi acela de a se informa cu privire la implementarea unor proiecte concrete în cadrul acestui program. Astfel, delegaţia elveţiană va întreprinde o vizită la Institutul Oncologic 'Prof. dr. Alexandru Trestioreanu', în cadrul căreia vor avea loc discuţii cu reprezentanţii Asociaţiei Pavel şi ai Institutului Oncologic, privind capacitatea de îmbunătăţire a calităţii îngrijirii copiilor şi tinerilor bolnavi de cancer, prin intermediul unui programului susţinut de partea elveţiană.

În cadrul unor discuţii cu Jandarmeria Română, va fi prezentat proiectul de consolidare a capacităţilor acestei structuri, care se derulează cu sprijin financiar elveţian.

Din partea Senatului României au participat la întrevedere senatorii Georgică Severin, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie România-Elveţia, Dumitru Pelican, liderul Grupului Liberal Conservator, Florian Popa, membru al Grupului PSD, şi Attila Verestoy, membru al Grupului UDMR din Senat.

Delegaţia elveţiană, din care face parte şi Didier Berberat, co-preşedinte al Grupului de prietenie cu România din Parlamentul elveţian, efectuează o vizită oficială la Bucureşti, transmite agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.