Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elveția sărbătorește ziua naţională a grevei feministe: concerte de oale şi tigăi, adunări în pieţe şi picnicuri cu muzică

Agerpres
greva femei elvetia

Blocând circulaţia tramvaielor în Zurich sau luminând în mov catedrala din Lausanne, foarte multe femei - peste 300.000 conform sindicatelor - s-au mobilizat miercuri în Elveţia pentru a sărbători ziua naţională a grevei feministe, transmite AFP.

Ziua s-a încheiat cu parade în mai multe oraşe mari şi mici, sub soare, în sunet de tobe, lozinci şi cântece, anul acesta deviza fiind:"Respect, timp, bani!"

În toată Elveţia, ţară unde manifestaţiile nu sunt frecvente, "peste 300.000 de persoane au participat la ziua grevei feministe", a indicat la finalul zilei Uniunea Sindicală Elveţiană (USS), care are afiliate 20 de sindicate.

"Pentru USS, este clar că această zi trebuie urmată rapid de acţiuni concrete, în special în ceea ce priveşte salariile", a adăugat cea mai mare organizaţie de angajaţi din ţară, care face apel şi la combaterea sexismului, în special la locul de muncă.

Reînviată în 2019 de o nouă generaţie de activiste după o primă ediţie în 1991, această zi de mobilizare încurajează în special femeile să părăsească locul de muncă mai devreme pentru a protesta împotriva inegalităţilor salariale persistente, dar şi pentru a denunţa discriminarea, hărţuirea şi violenţa bazată pe gen.

Ziua marchează includerea principiului egalităţii între femei şi bărbaţi în Constituţie, pe 14 iunie 1981, într-o ţară în care dreptul de vot pentru femei a fost adoptat abia în 1971.

"Uterul meu, alegerea mea", "Bărbaţii de calitate sunt dedicaţi egalităţii" sau "Drepturi egale pentru ceilalţi nu înseamnă mai puţine drepturi pentru voi", se putea citi pe pancartele protestatarelor.

La Zurich, unde au mărşăluit zeci de mii de manifestanţi, conform presei, greva a dus la amânarea şedinţei Parlamentului municipal în semn de solidaritate. Potrivit agenţiei de ştiri elveţiene Keystone-ATS, aproape 300 de persoane au blocat circulaţia tramvaielor într-o piaţă a oraşului înainte de a fi dispersate de poliţie.

Concerte de oale şi tigăi, adunări în pieţe şi picnicuri cu muzică au punctat această zi de proteste, în marile oraşe, dar şi în localităţile mai mici. Zeci de mii de femei din toate generaţiile, îmbrăcate în roz, violet sau mov, au demonstrat la Lausanne, Geneva sau Berna, într-o atmosferă veselă şi combativă.

Ideea de a relua organizarea acestei greve a luat naştere în 2018, sub imboldul sindicatelor, care nu au reuşit să introducă, atunci când a fost revizuită legea egalităţii între femei şi bărbaţi, principiul sancţionării companiilor care încalcă egalitatea de salarizare.

În Elveţia, recunoaşterea drepturilor femeilor a cunoscut un drum lung. În ultimii ani s-au făcut progrese, precum dezincriminarea avortului în 2002 şi concediul de maternitate de 14 săptămâni în 2005. În 2021 a intrat în vigoare concediul de paternitate de două săptămâni, dar locurile limitate şi costisitoare din creşe reprezintă un handicap major pentru activitatea profesională a femeilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.