Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elveţia, ţară neutră, vrea să se alăture unui proiect al Germaniei de scut aerian

spotmedia.ro
elvetia steag

Elveţia, deşi neutră, a anunţat marţi că doreşte să se alăture proiectului german "Euro Sky Shield", care deja a atras 17 ţări în contextul războiului din Ucraina, relatează AFP, potrivit news.ro.

Anunţul a venit înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării din Elveţia, Austria şi Germania, care va avea loc la 6 şi 7 iulie la Berna. Aceştia vor semna "o declaraţie de intenţie" privind achiziţionarea în comun a elementelor unui scut antirachetă în cadrul Iniţiativei Euro Sky Shield (ESSI), precum şi un acord de promovare a colaborării în cercetarea din domeniul armamentului, a precizat guvernul elveţian într-un comunicat de presă.

Potrivit Bernei, "este în interesul Elveţiei să îşi orienteze mai sistematic politica de securitate şi apărare către cooperarea internaţională şi să îşi sporească contribuţiile" în acest sens.

La 1 iulie, Austria, care este de asemenea o ţară neutră, îşi anunţase deja intenţia de a se alătura proiectului german de scut aerian.

Lansat de Berlin în octombrie 2022, proiectul "Euro Sky Shield" se bazează pe sistemele antiaeriene germane Iris-T pentru apărarea antiaeriană cu rază scurtă de acţiune, pe sistemul american Patriot pentru rază medie de acţiune şi pe sistemul americano-israelian Arrow-3 pentru rază lungă de acţiune.

Până în prezent, acest viitor scut european aerian a convins 17 ţări: 16 ţări membre NATO, printre care Regatul Unit, statele baltice, Belgia, Olanda, Finlanda şi Norvegia, precum şi Suedia, candidată la aderarea la Alianţa Atlantică.

Franţa, Italia şi Polonia, în schimb, nu sunt membre, Parisul susţinând un sistem de apărare aeriană suveran, cu echipamente europene.

În comunicatul de presă, Berna susţine că fiecare ţară poate defini măsura în care participă la proiect şi subliniază că şi statele neutre pot lua parte la această iniţiativă. Cu toate acestea, se precizează în comunicat, "pentru a ţine cont de restricţiile legate de legea neutralităţii, Elveţia şi Austria şi-au expus rezervele într-o declaraţie suplimentară, în special în vederea excluderii oricărei participări sau colaborări la conflicte militare internaţionale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.