Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elveţienii vor vota dacă sunt de acord cu introducerea impozitului minim pe profit la nivel global

spotmedia.ro
elvetia steag

Cetăţenii elveţieni vor fi chemaţi la vot săptămâna aceasta pentru a răspunde dacă sunt de acord cu majorarea impozitului pe profit, de la o medie de 11% până la 15%, pentru a-l alinia cu impozitul minim pe profit la nivel global, chiar dacă, şi după o eventuală majorare, Elveţia va avea în continuare unele din cele mai reduse taxe pe companii din lume, transmite Reuters.

Impozitul minim pe companii valabil la nivel global este al doilea pilon al unui acord convenit în 2021 între aproape 140 de ţări pentru a rescrie regulile cu privire la impozitarea transfrontalieră şi a ţine cont mai bine de modul în care marile companii din sectorul internetului îşi înregistrează profiturile în ţările cu impozite reduse, potrivit Agerpres.

Majorarea impozitului minim pe profit, de la 11% la 15%, ar urma să aducă 220 de miliarde de dolari la nivel global pentru guvernele care au nevoie mare de lichidităţi după pandemia de COVID-19 şi criza costului vieţii.

Guvernul elveţian susţine majorarea impozitului, la fel ca şi 73% dintre alegătorii elveţieni, potrivit unui sondaj de opinie realizat de GFS Bern, conform sistemului de democraţie directă din Elveţia, în cadrul căreia legislaţia este supusă votului public.

Elveţia este ţara unde îşi au sediul fiscal aproximativ 2.000 de companii străine, inclusiv Google, precum şi 200 de companii multinaţionale elveţiene, precum Nestle, care vor fi afectate de modificarea impozitului minim pe profit.

Fiecare dintre cele 26 de cantoane elveţiene îşi stabileşte propria cotă de impozitare a companiilor însă guvernul federal va impuse o taxă suplimentară pentru a se asigura că fiecare companie va plăti un impozit de 15%, ceea ce ar urma să genereze venituri din taxe de până la 2,5 miliarde de franci (2,76 miliarde de dolari).

Însă, chiar şi după o eventuală majorare, taxa pe companii din Elveţia va fi la aproape jumătate comparativ cu cea din Germania sau Japonia şi, de asemenea, mai mică decât media de aproximativ 21% din statele membre UE.

Conform propunerii care va fi supusă votului, 75% din banii suplimentari generaţi de majorarea impozitului minim pe profit vor merge către cantoane şi restul de 25% la guvernul central. Iniţiativa ar urma să permită cantoanelor elveţiene să cheltuie veniturile suplimentare pentru subvenţii destinate atragerii de afaceri. Printre măsurile discutate se numără bani pentru ajutarea companiilor, granturi pentru cercetare şi pregătire profesională.

Ministrul elveţian al Finanţelor, Karin Keller-Sutter, susţine majorarea, declarând luna trecută că "impozitul minim va fi introdus, cu sau fără Elveţia". De asemenea, Swiss Holdings, o organizaţie care reprezintă 62 de multinaţionale din Elveţia, inclusiv Nestle, Johnson & Johnson şi IKEA, şi-a exprimat şi ea sprjinul pentru impozitul minim. "Un vot pentru ar asigura că Elveţia este pregătită din timp. Ar trimite un semnal comunităţii internaţionale că nu mai trebuie să fim consideraţi drept un paradis fiscal", a subliniat organizaţia.

Conform schemei promovate de OECD, dacă o companie plăteşte un impozit pe profit mai mic de 15% într-o anumită ţară, guvernul din ţara unde compania îşi are sediul va putea completa taxele până la nivelul de 15%, eliminând astfel avantajul creat prin transferul profiturilor.

Referendumurile sunt o obişnuinţă în sistemul de democraţie directă din Elveţia, mai multe astfel de plebiscite având loc în fiecare an. Pentru ca o iniţiativă populară să fie adoptată are nevoie de spriijnul majorităţii alegătorilor precum şi de suportul a mai mult de jumătate din cele 26 de cantoane elveţiene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.