Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elveţienii votează prin refedendul o propunere de încetare liberei circulații cu UE

elvetia

Alegătorii elveţieni se pronunţă duminică, prin referendum, asupra unei propuneri a extremei drepte de încetare a liberei circulaţii a lucrătorilor între Elveţia şi statele membre ale Uniunii Europene, transmit AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

Conform propunerii prezentate de Partidul Popular Elveţian (SVP), în baza acordului cu Uniunea Europeană aflat în vigoare în fiecare an în Elveţia se mută, în medie, 75.000 de cetăţeni UE, ceea ce duce la suprapopulare şi la creşterea preţurilor locuinţelor.

Totuşi, conform sondajelor de opinie este de aşteptat ca propunerea să fie respinsă. Aproximativ două treimi dintre alegătorii elveţieni sunt de părere că abrogarea acordului cu UE privind libera circulaţie ar agrava penuria de lucrători calificaţi şi ar periclita bunăstarea ţării, potrivit unui studiu realizat recent de institutul Gfs.Bern.

Citește și: Ludovic Orban a ajuns la urne: premierul stă la COADĂ, un tânăr în SCAUN CU ROTILE i s-a plâns de condiții

Respingerea propunerii SVP ar putea încuraja tratativele dintre UE şi Elveţia cu privire la un acord-cadru pentru reglementarea mai multor probleme bilaterale dificile.

Tot în referendumul de duminică elveţienii vor trebui să se pronunţe asupra introducerii unui concediu de paternitate de două săptămâni, achiziţionării de avioane de vânătoare de către armată şi relaxării restricţiilor privind vânarea lupilor.

Secţiile de votare se vor închide la ora locală 12:00 (10:00 GMT). O mare parte dintre cei 5,3 milioane de elveţieni cu drept de vot au votat deja prin corespondenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.