Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EMA recomandă autorizarea în UE a primului vaccin adaptat la subvariantele BA.4 și 5 ale omicron

eastweststream.com
vaccin Variola

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat prima doză de rapel împotriva Covid-19 adaptată pentru a viza variantele omicron BA.4/5, potrivit 360medical.ro

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, luni, boosterul bivalent împotriva Covid-19 adaptat pentru a combate variantele BA.4/5 ale omicron, precum și varianta inițială a coronavirusului, care a apărut inițial în China în decembrie 2019, la câteva zile după ce a aprobat două vaccinuri de rapel adaptate variantei mai vechi BA.1.

Recomandarea este pentru vaccinul bivalent dezvoltat de Pfizer-BioNTech, care vizează tipurile extrem de infecțioase BA.4 și BA.5 ale variantei omicron, și care devine astfel primul vaccin de acest gen propus pentru utilizare în cadrul blocului celor 27 de țări europene.

Recomandarea EMA vizează autorizarea vaccinului pentru persoanele mai mari de 12 ani, care au fost vaccinate cu schema primară împotriva Covid-19.

Recomandarea de utilizare urmează să fie supusă aprobării Comisiei Europene.

După autorizare, boosterul adaptat BA.4/5 va fi disponibil în câteva zile în toate cele 27 de state membre ale UE, a declarat gigantul Pfizer într-un comunicat, citat de Reuters.

În timp ce vaccinurile existente împotriva coronavirusului oferă o bună protecție împotriva spitalizării și a decesului, eficacitatea lor s-a redus pe măsură ce virusul a evoluat.

În urmă cu 11 zile, EMA a aprobat vaccinurile actualizate Pfizer-BioNTech și Moderna împotriva variantei BA.1.

Oficialii UE au semnalat în ultimele luni că sunt dispuși să utilizeze serul care vizează varianta mai veche BA.1, în contextul în care dezvoltarea vaccinurilor care ţintesc în mod specific variantele omicron mai noi, BA.4/5, sunt în urmă.

În schimb, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a insistat că este interesată doar de vaccinurile care vizează subvariantele noi, BA.4/5. Săptămâna trecută, Pfizer-BioNTech și Moderna au obținut aprobarea FDA în Statele Unite pentru aceste boostere.

EMA a precizat luni că sprijinul său pentru vaccinul bivalent Pfizer-BioNTech actualizat împotriva subvariantelor BA.4/5 s-a bazat parțial pe datele din studiile clinice umane disponibile pentru vaccinul adaptat BA.1, pe care cele două companii farma le-au furnizat.

Oficialii UE au încurajat recent statele membre să relanseze în această toamnă/iarnă campaniile de vaccinare cu dozele originale consacrate și cu cele ale vaccinului bivalent, oricare ar fi disponibile, pentru persoanele vulnerabile și vârstnice, pe fondul creșterii, în această vară, a numărului de infectări și a scăderii protecției vaccinului inițial, după ce variantele omicron, BA.4/BA.5, au devenit dominante.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.