Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emil Boc: Putem vorbi despre un fenomen cultural interetnic

boc

În prezent, putem vorbi, în România, despre un "fenomen cultural" interetnic ce cuprinde festivaluri de teatru sau muzică, a apreciat, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, în mesajul cu ocazia Congresului Uniunii Federative a Naționalităților Europene - FUEN Congress - care se desfășoară la Cluj-Napoca între 17 și 20 mai.

"Bun venit în Cluj-Napoca, un antic oraș roman, bun venit în Transilvania, tărâmul pădurilor, bun venit în România, patria tuturor cetățenilor săi, indiferent de etnie!", a afirmat Boc, în mesajul publicat pe site-ul primăriei Cluj-Napoca.

"Aș îndrăzni să spun că această reuniune, în care sunt discutate chestiuni ce privesc minoritățile din Europa, are loc în locul potrivit — locul în care culturi, identități, religii, limbi diferite se regăsesc într-un mediu deschis, orientat spre viitor", a afirmat primarul municipiului Cluj-Napoca.

El a adăugat că în România trăiesc împreună 20 de minorități naționale ce reprezintă 10% din populația țării. "Fiecare din aceste minorități este o plus-valoare adusă culturii", a apreciat Emil Boc. Edilul a vorbit și despre cadrul în care minoritățile naționale sunt protejate și despre recunoașterea pe care România o are, în acest domeniu. "România a aflat pe cont propriu provocările politicilor în domeniul minorităților naționale și a învățat că societățile cu o democrație solidă se bazează pe toleranță, respect reciproc, diversitate culturală, dialog interetnic și intercultural, totul în beneficiul societății ca întreg", a spus el.

Mai mult, Boc a spus că în România se poate vorbi despre un "fenomen cultural interetnic", despre educație bilingvă, despre "promovarea înțelegerii și toleranței". El a descris Cluj-Napoca drept un spațiu multicultural și a dat exemple în acest sens din domeniile cultură și educație. "Într-o lume marcată de mobilitate și globalizare, Europa — societatea europeană — are nevoie, azi poate mai mult ca oricând, de modele de coabitare pașnică, de modele de dialog între majoritate și minorități, de dialog intercultural, care ar putea juca rolul unui "far" pentru toleranță, respect reciproc și acceptare — elemente importante ale păcii și stabilității", a adăugat Emil Boc, anunţă Agerpres.

FUEN este cea mai mare organizație a minorităților naționale din Europa, din care fac parte 90 de filiale din 32 de țări, la reuniunea de la Cluj-Napoca participând peste 200 de delegați din mai multe țări. Lucrările Congresului se vor încheia sâmbătă cu ședința adunării generale a FUEN și cu un program cultural susținut de artiști populari din Regiunea Călata, județul Cluj.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.