Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emil Boc vrea ca CCR să judece rapid sesizarea Avocatului Poporului: 'Tot circul legat de starea de alertă poate fi curmat'

Inquam Photos / Octav Ganea
emil boc

CCR trebuie să judece rapid sesizarea Avocatului Poporului privind neconstituționalitatea adoptării, de către Parlament, a hotărârii de declarare a stării de alertă, declară primarul Emil Boc, profesor de drept constituțional la UBB.

Emil Boc a declarat luni pentru MEDIAFAX că dacă CCR declară neconstituționalitatea se încheie situația, astfel că se declară stare de alertă prin Hotărâre de Guvern care nu mai trebuie aprobată de Parlament.

„Tot circul legat de starea de alertă poate fi curmat dacă CCR judecă mai repede sesizarea pe care o are pe masă de la Avocatul Poporului, cu privire la neconstituționalitatea adoptării, de către Parlament, a hotărârii de declarare a stării de alertă. CCR nu o analizează, deși altădată a declarat repede neconstituționale prevederi care nu avantajau Guvernul. De ce nu procedeză și acum cu aceeași celeritate?”, a spus Boc.

Ion Cristoiu îl NIMICEȘTE pe Nelu Tătaru: ministrul a MINȚIT privind introducerea de noi restricții în Franța

Acesta a explicat că actuala situație trezește neîncredere iar oamenii nu mai pricep nimic, în condițiile în care Guvernul spune una, iar Opoziția altceva.

Potrivit lui Boc, o judecare extrem de rapidă a CCR ar fi binevenită, iar dacă se declară neconstituțională adoptarea, de către Parlament, a hotărârii de declarare a stării de alertă, totul se oprește la Guvern și nu mai este nevoie de aprobarea Parlamentului.

„Guvernul este cel care are expertiza de a declara un astfel de eveniment. Mingea este în terenul CCR care trebuie să deblocheze cât mai urgent situația pentru a sancționa o prevedere neconstituțională din lege care contribuie azi la adâncirea neîncrederii populației în măsurile care țin de protecția sănătății publice. În plină epidemie de COVID, CCR ar trebui să fie un subiect activ, nu unul pasiv”, a conchis edilul Clujului.

Avocatul Poporului a atacat la CCR în 3 iunie legea prin care s-a instituit starea de alertă din 15 mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.