Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emil Constantinescu, după moartea lui Victor Babiuc: 'Și-a îndeplinit datoria faţă de idealurile şi credinţele sale, faţă de destinul său'

Emil Constantinescu

Fostul preşedinte al României Emil Constantinescu afirmă că Victor Babiuc, fost ministru al Apărării Naţionale în perioada mandatului său, şi-a îndeplinit "cu prisosinţă datoria faţă de ţară".

"Victor Babiuc şi-a îndeplinit cu prisosinţă datoria faţă de ţară şi Partidul Democrat din care a făcut parte în anii 90, chiar dacă invidia şi ranchiuna din apropierea lui au ajuns, peste ani, să mânuiască o falsă sabie a dreptăţii. Dar, mai presus de toate, Victor Babiuc şi-a îndeplinit datoria faţă de idealurile şi credinţele sale, faţă de destinul său", a transmis Constantinescu, potrivit Agerpres.

El îşi exprimă "regretul profund" că participarea la o conferinţă internaţională îl împiedică să participe marţi la înmormântarea lui Victor Babiuc la Mănăstirea Cernica. "Tristeţea este copleşitoare, pentru că ne despărţim de un om care a lăsat o amprentă puternică nu numai asupra oamenilor care l-au cunoscut, ci şi asupra epocii sale", spune Constantinescu.

Fostul şef al statului îl omagiază pe studentul şi ministrul "strălucit", care mai târziu "s-a numărat printre cei care au trasat parcursul euro-atlantic al României".

"Eram student în anul I la Facultatea de Drept când am auzit vorbindu-se cu admiraţie şi certitudinea că va avea un viitor strălucit despre un student din anul al II-lea: Victor Babiuc. A fost, într-adevăr, mai întâi un jurist şi un profesor strălucit, şi apoi, în mai multe rânduri, un ministru strălucit. S-a numărat printre cei care au trasat parcursul euro-atlantic al României şi au făcut paşii necesari pentru ca integrarea în NATO şi aderarea la Uniunea Europeană să devină un vis împlinit. Cu inteligenţă, clarviziune şi indubitabilă competenţă şi-a împărtăşit viziunea în cartea "O singură direcţie: Apusul", apărută în anul 2000", arată Constantinescu.

Emil Constantinescu a menţionat că în vara anului trecut, când s-au împlinit 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic cu Statele Unite, "boala necruţătoare" l-a împiedicat pe Victor Babiuc să participe la conferinţa organizată de Fundaţia Română pentru Democraţie şi Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului pentru a celebra acest eveniment major al istoriei recente.

El precizează că fostul ministru al Apărării a transmis un mesaj, în 5 iulie 2022, care se încheia astfel: "Privind în urmă la acei ani, consider că România de astăzi este în mare măsură rezultatul valorilor şi reformelor politice promovate în perioada 1997-2000 şi mă simt mândru că am făcut parte din acel guvern. Chiar dacă nu am fost perfecţi - nici nu cred că se putea - şi în ciuda faptului că au existat şi erori, iar unele schimbări se puteau face mai repede şi mai bine, am deschis împreună un drum nou pentru România. Drum care până atunci era dorit, dar improbabil, iar noi am arătat că este posibil. Am fost actorii unui timp unic, prin care am prefigurat viitorul României".

Victor Babiuc a decedat sâmbătă, a anunţat duminică Ministerul Apărării Naţionale. Înhumarea va avea loc marţi la Mănăstirea Cernica.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.