Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emiratele Arabe dau o lovitură fără precedent: își cumpără efectiv poartă de intrare în Europa

emirates247.com
petrol arabia

Abu Dhabi urmează să cumpere un pachet de acţiuni la un port cheie al Turciei, din Izmir, potrivit unor patru surse care sunt la curent cu acordul, într-un nou semn al unei apropieri între foştii rivali geopolitici, transmite Reuters, informează News.ro.

Potrivit potenţialului acord, grupul controlat de stat AD Ports Group ar investi într-o entitate care urmează să fie înfiinţată de Turkey Wealth Fund pentru a conduce portul Izmir, de pe coasta Mării Egee, au spus două dintre surse.

Sursele au cerut anonimatul pentru a discuta despre detaliile acordului care nu a fost încă finalizat.

Mărimea participaţiei nu a fost clară, dar una dintre surse a spus că tranzacţia ar putea fi evaluată la aproximativ 500 de milioane de dolari.

Portul, deţinut de fondul suveran de avere al Turciei, este o poartă importantă în ţară, care are nevoie de noi investiţii.

Un oficial al Fondului de avere al Turciei a refuzat să comenteze. AD Ports nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii, în timp ce ADQ, fondul suveran de avere al Emiratelor Arabe Unite şi proprietarul majoritar al grupului de porturi, nu a fost disponibil pentru comentarii.

Tranzacţia planificată are loc în timp ce guvernul Turciei caută investiţii străine pentru a-şi accelera redresarea, după ani de politici economice neortodoxe care au dus la accentuarea inflaţiei şi la prăbuşirea monedei.

Porturile joacă un rol cheie în schimbarea strategică în producţia globală. Punctele slabe ale lanţurilor de aprovizionare expuse de pandemia de COVID 19 şi tensiunile geopolitice sporite provoacă o revoluţie, deoarece companiile încearcă să aducă producţia mai aproape de punctul de vânzare.

Între timp, Turcia speră că un ciclu agresiv de majorare a dobânzilor, lansat în iunie, va reatrage investitorii străini după ani de exod, inclusiv investiţiile străine directe (ISD).

Unii investitori occidentali încep să se întoarcă treptat pe pieţe.

Preşedintele turc Recep Erdogan s-a întâlnit cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, în marginea summitului COP28 al ONU privind climă, desfăşurat la Dubai la începutul acestei luni.

ADQ este condusă de consilierul pentru securitate naţională, şeicul Tahnoun bin Zayed Al Nahyan, un frate al şeicului Mohamed.

Turcia şi Emiratele Arabe Unite au început să îşi reia legăturile în urmă cu doi ani, în urma unei rivalităţi acerbe, care a fost în mare parte determinată de diferenţele ideologice, care a făcut ca puterile regionale să îndepărteze părţi opuse din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Oficialii din Emiratele Arabe Unite au spus de atunci că văd oportunităţi uriaşe de investiţii în Turcia, inclusiv în energie şi logistică.

Gigantul DP World, deţinut de stat din Dubai, a cumpărat un pachet majoritar de acţiuni într-un port turc la începutul acestui an.

Emiratele Arabe Unite şi Turcia au semnat un acord de liber schimb în mai, menit să faciliteze investiţiile.

Cele două ţări au convenit o serie de acorduri în valoare de peste 50 de miliarde de dolari în iulie, în timp ce preşedintele turc a vizitat statele din Golf în încercarea de a relansa economia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.