Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emiratele Arabe Unite administrează cel puţin două închisori neoficiale în Yemen

inchisoare

Emiratele Arabe Unite administrează cel puţin "două structuri de detenţie neoficiale" în Yemen şi au transferat deţinuţi spre o bază în Eritreea vecină, a acuzat joi organizaţia non-guvernamentală Human Rights Watch (HRW), informează AFP, conform agerpres.

Emiratele Arabe Unite sunt un membru-cheie al coaliţiei militare arabe conduse de Riad şi care intervine în Yemen din 2015 pentru a lupta împotriva rebelilor houthi suspectaţi de legături cu Iranul, marele rival regional al Arabiei Saudite, ce se învecinează cu Yemen.

Citeşte şi: EXPLOZIE puternică în apropiere de o bază militară NATO. Se iau în calcul mai multe ipoteze -FOTO

Human Rights Watch susţine că deţine dovezi că Emiratele Arabe Unite "administrează cel puţin două structuri de detenţie neoficiale".

"Responsabilii lor se pare că au ordonat menţinerea în detenţie a unor persoane care trebuiau să fie eliberate, precum şi dispariţii forţate, inclusiv prin transferarea în afara ţării a unor persoane importante din rândul deţinuţilor", subliniază ONG-ul cu sediul la New York.

HRW afirmă că a numărat 49 de cazuri de deţinuţi, printre care 4 copii, care sunt "închişi în mod arbitrar sau care au dispărut" în sudul Yemenului, o zona de acţiune a jihadiştilor.

Cel puţin 38 dintre aceste cazuri au trecut prin centre administrate de forţele yemenite susţinute de Emirate, potrivit HRW.

Distrugerea moscheii istorice din Mosul, începutul sfârşitului pentru Statul Islamic - FOTO/VIDEO

Emiratele Arabe Unite dispun de asemenea de structuri de detenţie în provinciile din sud, unde sunt ancorate mişcarea Aqpa (Al-Qaida în peninsula arabă) şi o ramură locală a grupării Statul Islamic (SI), şi "au transferat deţinuţi impotanţi în afara ţării, în special spre o bază de care dispun în Eritreea". Copiii sunt ţinuţi în detenţie în aceste centre împreună cu bărbaţii, continuă HRW.

Războiul dintre rebeli şi forţele loialiste a făcut până acum peste 8.000 de morţi, majoritatea civili, şi mai mult de 44.500 de răniţi de la intervenţia coaliţiei arabe în martie 2015. El a provocat, de asemenea, o criză umanitară majoră în această ţară, deja considerată cea mai săracă din peninsula arabă.

ONU şi HRW au atenţionat că loviturile aeriene ale coaliţiei militare conduse de Arabia Saudită au cauzat considerabile pierderi de vieţi omeneşti în rândul populaţiei şi ar putea constitui crime de război.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.