Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emisarul ONU pentru Siria, îngrijorat de luptele din ajunul negocierilor

un.org
Staffan de Mistura ONU

Emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a făcut cunoscută marţi Consiliului de Securitate îngrijorarea sa în faţa escaladării luptelor în Siria care ameninţă reluarea negocierilor, prevăzută pentru miercuri, potrivit unor diplomaţi, scrie AFP, anunță Agerpres. 

Adresându-se Consiliului prin videoconferinţă de la Teheran, el a deplâns "creşterea nivelului de violenţă", dar a subliniat că această escaladare, marcată în special la Hama, Damasc şi Alep (nord), rămâne totuşi "limitată". 

În regiunea Alep, grupări armate având legături cu Frontul Al-Nosra - ramura siriană a organizaţiei Al Qaeda - au lansat "operaţiuni militare de mare anvergură" împotriva forţelor guvernamentale, a notat mediatorul. 

Staffan de Mistura i-a îndemnat pe participanţii la negocierile care urmează să fie reluate miercuri la Geneva să dea dovadă de responsabilitate şi de viziune pe termen lung. 

Ambasadoarea americană Samantha Power a deplâns în faţa jurnaliştilor "restrângerea accesului umanitar" în Siria şi a afirmat că este "foarte îngrijorată" de anunţul făcut de Damasc în legătură cu o apropiată ofensivă guvernamentală în regiunea Alep. 

"Este clar că dacă regimul sirian nu îşi respectă angajamentele privind accesul umanitar, deţinuţii, încetarea bombardamentelor orbeşti şi încheierea ostilităţilor, procesul politic are puţine şanse de reuşită", a declarat ea. 

Diplomata americană a lansat un apel "ţărilor care au influenţă, cum este Rusia, să facă uz de aceasta pentru a convinge regimul" sirian. 

Potrivit ambasadorului rus Vitali Ciurkin, Staffan de Mistura a "confirmat că Al- Nosra a fost cel care a lansat o ofensivă în regiunea Alep, iar guvernul sirian a ripostat". 

În cursul consultărilor din Consiliu, Rusia a reafirmat că partea kurdă trebuie inclusă în negocieri. 

"Staffan de Mistura a confirmat că este un element important, dar răspunsul său nu mi-a dat de înţeles că îi va invita astăzi sau mâine", a adăugat el, explicând că Turcia se opune. 

În legătură cu reluarea negocierilor, Vitali Ciurkin şi-a exprimat speranţa că cele două tabere "se vor ocupa într-adevăr de toate subiectele pe care trebuie să le abordeze", printre care guvernul de tranziţie, o nouă Constituţie şi organizarea alegerilor. 

Armistiţiul din Siria părea marţi din ce în ce mai fragil, a notat AFP. 

Considerate "cruciale" de către Staffan de Mistura, noile negocieri de pace intersiriene trebuie să înceapă miercuri, la trei săptămâni după o primă rundă care nu a dus la progrese majore.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.