Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron a apărat legislaţia antiteroristă din Franţa într-un discurs la CEDO

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam   Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a apărat marţi într-un discurs la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) legislaţia antiteroristă care va înlocui miercuri starea de urgenţă în Franţa, afirmând că ea îi protejează pe cetăţeni şi respectă în acelaşi timp şi drepturile omului, transmite AFP.

Această lege este 'eficientă' şi 'protectoare' şi 'se înscrie în Convenţia' europeană a drepturilor omului, a spus el, reafirmându-şi ataşamentul faţă de această Convenţie care "le garantează celor 830 de milioane de europeni o protecţie fără echivalent în lume şi este un model pentru întreaga umanitate".

Legislaţia antiteroristă, care întăreşte capacităţile de intervenţie ale forţelor de ordine în caz de ameninţări teroriste, a fost criticată de ONG-uri şi de stânga radicală, care spun că este împotriva unor libertăţi. "Rămânem în cadrul statului de drept şi sub controlul judecătorului. Dar securitatea este însăşi condiţia ca libertăţile noastre să poată fi respectate", a argumentat şeful statului.

Este pentru prima dată când un preşedinte francez susţine un discurs în faţa celor 45 de judecători ai CEDO, în marea sală de audiere. Această legislaţie "nu urmăreşte să perpetueze starea de urgenţă, aşa cum au spus unii, ci prevede măsuri necesare pentru protecţia compatrioţilor noştri, strict definite, monitorizate şi supuse unui control întărit al judecătorului", a declarat de asemenea preşedintele Macron la capătul unei discuţii cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

"Terorismul vizează societatea europeană, obiceiurile sale, consensul nostru moral, acest soclu comun al cărui fundament sunt drepturile omului (...) Nu eram suficient de pregătiţi pentru terorismul jihadist (...) care ne-a făcut să ne reorganizăm profund legislaţia", a spus el în faţa judecătorilor CEDO, conform Agerpres.

Macron a reamintit că legea va fi evaluată în doi ani şi modificată sau completată dacă va fi nevoie. "Trebuie să ne protejăm concetăţenii, dar şi drepturile omului, deoarece ele sunt în centrul luptei împotriva teroriştilor, exact ceea ce ei şi-ar dori ca noi abandonăm", a concluzionat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.