Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron a decis să restituie statului Benin 26 de opere, furate în război de armata franceză în anul 1892

Agerpres
Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a decis să restituie "fără întârziere" statului Benin 26 de opere, furate în război de armata franceză în anul 1892, în timpul cuceririi coloniale a fostului regat Dahomey, a anunţat, vineri, Palatul Elysée, scrie Le Point.

Decizia a venit după prezentarea unui raport de restituire de către Franţa  a operelor de artă africane.

Cele 26 de obiecte în cauză au fost confiscate în timpul războiului de generalul Dodds din Palatul Behanzin, în urma unor sângeroase bătălii din 1892.

Aceste artefacte odată înapoiate vor putea fi prezentate publicului din statul Benin şi celui internaţional în cadrul unui proiect ambiţios al muzeelor din Republica africană.

Palatul Elysée ar trebui să însoţească această restituire prin măsuri operaţionale legislative acolo unde este cazul.

Emmanuel Macron s-a întâlnit cu istoricul francez Bénédicte Savoy, de la Collège de France, şi pe scriitorul senegalez Felwine Sarr, de la Universitatea din Saint-Louis, Senegal, autorii unui raport pe această temă, în prezenţa ministrului Culturii, Franck Riester, şi a celui al Afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian.

Şeful statului francez, care s-a angajat anul trecut la Ouagadougou să studieze restituirile, propune de asemenea "o reunire la Paris în primul trimestru al anului 2019 cu partenerii africani şi europeni" pentru a defini cadrul unei "politici de schimb" de opere de artă. Obiectivul: "tinerii africani să aibă acces în Africa şi nu doar în Europa la propriul patrimoniu şi la patrimoniul comun al umanităţii", a explicat preşedintele francez.

Raportul sugerează un schimb precis în trei faze şi face un prim inventar incomplet al unor zeci de mii de obiecte pe care coloniştii le-au raportat dispărute din Africa. El propune de asemenea un schimb al Codului patrimoniului pentru a permite restituirea când statele africane o solicită. Se insistă totuşi asupra mai multor condiţii precum informarea precisă asupra provenienţei artefactelor.

Cel puţin 90.000 de obiecte de artă africană sahariană se află în colecţiile publice franceze. Mai mult de două treimi dintre obiectele de artă, 70.000, se află la Muzeul Quai Branly, între care 46.000 "achiziţionate" în timpul perioadei 1885-1960. Peste 20.000 se află împrăştiate în numeroase muzee.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.