Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron amenință și în Africa: Ar putea fi instituite sancţiuni dacă procesul de pace din estul RD Congo este deraiat

facebook
macron africa

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a promis sâmbătă un ajutor de 34 de milioane de euro pentru zona de est lovită de conflict a Republicii Democratice Congo şi a spus că orice parte încearcă să deraieze eforturile de pace în regiune ar trebui să fie vizată de sancţiuni, relatează Reuters.

Macron a făcut această declaraţie în cadrul unei vizite oficiale în RD Congo, unde percepţia că Franţa a sprijinit Rwanda vecină a alimentat sentimentul antifrancez, în condiţiile în care în estul ţării are loc o ofensivă a grupului de gherilă M23, despre care autorităţile de la Kinshasa susţin că e sprijinită de Rwanda. Pe de altă parte, Rwanda neagă aceste acuzaţii.

Franţa a condamnat şi în trecut Rwanda pentru susţinerea gherilei M23, alături de ONU, RD Congo şi alte ţări, dar Macron a cerut în cadrul unei conferinţe de presă la Kinshasa mai multă fermitate.

"Am fost foarte clar în privinţa condamnării M23 şi a celor care o susţin", a spus Macron, conform agerpres.ro.

Un proces de pace mediat de puteri regionale în Angola în noiembrie nu a dus până acum la încheierea luptelor, dar Macron a spus că are încredere în acest plan.

"Dacă nu îl respectă, atunci da, pot exista sancţiuni", a spus el fără a menţiona vreuna dintre părţi.

În RD Congo s-au înregistrat mai multe proteste de mică amploare înainte de vizita lui Macron, semne ale sentimentului antifrancez în unele părţi ale Africii francofone pe care şeful statului încearcă să-l diminueze în acest turneu, în care a vorbit despre o formă reînnoită de parteneriat cu continentul, notează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.