Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron anunță o 'cale radicală' pentru Franţa: Propunerile făcute în Parlament

CBC.ca
Emmanuel Macron

Preşedintele Emmanuel Macron a propus luni o "cale radical nouă" pentru Franţa, cu o transformare "profundă" care să cuprindă o reformă a instituţiilor ţării "până într-un an", într-un discurs solemn rostit la Palatul Versailles în faţa celor două camere reunite ale Parlamentului - Adunarea Naţională (camera inferioară) şi Senatul (camera superioară), relatează AFP.

"Până acum, prea des, am mers pe un drum greşit", a declarat şeful statului francez, venit să expună principalele orientări ale mandatului său de cinci ani în faţa celor două camere reunite ale parlamentului. "Am preferat procedurile în locul rezultatelor, reglementarea în locul iniţiativei, societatea rentei în locul societăţii justiţiei", a spus el. "Cred profund că, prin recentele alegeri, poporul nostru ne cere să o luăm pe o cale radical nouă", a subliniat Macron, scrie agerpres.ro.

Citește și: Partea nevazută a pactului Dragnea – Iohannis

Preşedintele francez a afirmat că susţine o "transformare hotărâtă şi profundă", care să marcheze un viraj după "anii de stagnare şi anii agitaţi", considerând că francezii şi-au exprimat în cursul alegerilor "voinţa pentru o alternanţă profundă".

El a propus astfel "schimbarea" instituţiilor, în special prin reducerea cu o treime a numărului de senatori şi deputaţi şi modificarea modului de desfăşurare a scrutinului cu "o doză de proporţionalitate" pentru ca "toate sensibilităţile să fie reprezentate în mod corect".

Citește și: Anunț TERIBIL: Denisa Manelista mai are puțin de trăit

"Un parlament mai puţin numeros, dar mai consolidat în ce priveşte mijloacele sale este un parlament unde munca devine mai fluidă, este un parlament care funcţionează mai bine", a afirmat el, pledând pentru "acţiune" şi "eficienţă" la toate nivelurile puterii.

El a adăugat că doreşte să "efectueze" această reformă a instituţiilor "până într-un an" şi că va supune noile dispoziţii unui referendum "dacă va fi necesar".

Citește și: OFICIAL Dragoș Pătraru a anunțat că pleacă de la Digi 24: Care e viitoarea televiziune unde va lucra / VIDEO

Subliniindu-şi "consideraţia" pentru parlament, preşedintele Macron a promis să revină "în fiecare an" în faţa Congresului pentru a "da socoteală".

Starea de urgenţă în Franţa, în vigoare de după atentatele din noiembrie 2015, va fi ridicată "în toamnă", a mai anunţat cu această ocazie Emmanuel Macron. "Voi restabili libertăţile francezilor, ridicând starea de urgenţă în toamnă, pentru că aceste libertăţi sunt condiţia existenţei unei democraţii puternice", a declarat şeful statului, adăugând totodată că parlamentul va fi invitat să voteze noi măsuri de luptă împotriva terorismului.

Citește și: După Andreea Marin, și Sandra îl părăsește pe Tuncay Ozturk: Anunțul făcut pe Facebook

Discursul lui Macron, care se doreşte a fi asemenea celui rostit în fiecare an de preşedintele SUA despre starea naţiunii, a fost programat să dureze circa o oră, a anunţat anterior Palatul Elysee. Unele locuri din cele 577 ale deputaţilor şi 348 ale senatorilor au rămas neocupate în timpul discursului, în special cele ale deputaţilor partidului stângii radicale "Franţa nesupusă" şi ale parlamentarilor comunişti, care au decis să boicoteze şedinţa.

Emmanuel Macron este al treilea preşedinte francez care se exprimă în faţa parlamentarilor în cadrul fastuos al Palatului Versailles. Francois Hollande a susţinut în acelaşi loc o alocuţiune solemnă trei zile după atentatele din 13 noiembrie 2015, fiind precedat de Nicolas Sarkozy, în iunie 2009.

Citește și: RARISIM Mircea Badea a plâns, la Antena 3: E ca un BLESTEM / VIDEO .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.