Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron este sceptic că se vor exporta cereale prin Odessa și vede România drept alternativă

Președintele Franței a declarat vineri că vede puține șanse de a se ajunge la un acord cu Rusia pentru a scoate cereale din portul ucrainean Odessa, dar a spus că există discuții pentru regenerarea rutelor feroviare care leagă Odessa de Dunăre ca o alternativa, citat de Reuters.

Incapacitatea Ucrainei de a folosi principalul său port, Odessa, din cauza incursiunii militare a Rusiei, a condus la o creștere a prețurilor la alimente la nivel mondial și la avertismente ONU privind risc de foamete în țările mai sărace, care depind în mare măsură de cereale importate.

Rusia neagă că este cauza problemei și dă vina pe Kiev pentru eșecul de a scoate navele cu cereale din Odessa. Organizația Națiunilor Unite încearcă să încheie un acord pentru a relua exporturile maritime ale Ucrainei în schimbul facilitării exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte, dar asta ar avea nevoie de undă verde a Moscovei.

„Trebuie să vorbim cu Rusia despre securitatea alimentară și aceasta (discuțiile) poate fi justificată prin legătura directă cu secretarul general al ONU pentru a scoate cereale din Odessa”, a declarat Macron pentru BFM TV la întoarcerea din Ucraina. „Dar eu nu cred foarte mult în această cale, pentru că am avut deja discuții în urmă cu câteva săptămâni cu președintele (Vladimir) Putin, dar nu a vrut să accepte o rezoluție ONU pe acest subiect”.

După ce a purtat discuții cu omologii săi ucraineni, germani, italieni și români la Kiev joi, Macron a declarat pentru postul TF1 că se analizează opțiunile de modernizare a unei rute feroviare de la Odessa la Dunăre în România.

„Odessa se află la câteva zeci de kilometri de România, iar prin România am putea accesa Dunărea și calea ferată”, a spus Macron. „Suntem în proces de a crea un fel de punct de legătură în care să putem exporta acest cereale mult mai puternic, mai rapid și mai masiv decât facem astăzi”.

O sursă diplomatică  spus că inițiativa va duce la mutarea cerealelor în cele din urmă în portul Constanța la Marea Neagră, unde ar putea fi apoi exportate pe vase mai mari. Macron a spus că Parisul va trimite experți să ajute Bucureștiul, pe măsură ce intensifică investițiile pentru schemă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.