Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron generează o dezbatere în Franța care va inflama serios lumea musulmană

politico.eu
macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a deschis luni uşa pentru a experimenta în unele şcoli publice uniforme sau un cod vestimentar, pe fondul dezbaterii din Franţa cu privire la interzicerea în sălile de clasă a hainelor lungi purtate în principal de musulmani, potrivit AP, informează News.ro.

Interdicţia privind veşmintele cunoscute sub numele de abaya pentru fete şi femei şi khamis pentru băieţi şi bărbaţi a intrat în vigoare luni.

Macron a declarat că este în favoarea "experimentării" uniformelor pentru a "informa dezbaterea publică", vorbind într-un interviu în direct la media online HugoDecrypte, difuzat pe Youtube şi TikTok.

El a spus că o altă opţiune experimentală ar putea fi ca copiii să poarte ţinute similare, cum ar fi "o pereche de blugi, un tricou şi o jachetă".

"Cu siguranţă putem avea lucruri care sunt mai acceptabile pentru adolescenţi (decât uniformele)", a spus Macron. "Poate părea puţin mai puţin strict din punct de vedere disciplinar." Comentariile preşedintelui centrist vin după ce unii politicieni conservatori şi de extremă dreapta şi-au exprimat sprijinul pentru a impune uniforme în şcolile publice.

content-image

khamis

content-image

abaya

Macron nu vrea uniforme clasice

Macron nu a oferit niciun detaliu cu privire la începutul şi locaţia experimentului. Unele şcoli private impun deja elevilor să poarte uniforme.

"Şcoala este laică şi asta înseamnă că nu este loc pentru semne religioase", a spus el. "Trebuie să vorbim, trebuie să explicăm (măsura). Dar cred că este foarte importantă, deoarece şcoala trebuie să rămână un loc neutru."

Noua regulă a stârnit critici în întreaga ţară, unii susţinând că hainele largi, care acoperă corpul, nu constituie o manifestare ostentativă a religiei şi nu ar trebui interzise în sălile de clasă.

Cadrul pentru această interdicţie este o lege din 2004 care vizează păstrarea laicităţii în şcolile publice franceze. Această lege interzice eşarfele musulmane, dar interzice şi crucile mari creştine, kippa evreieşti şi turbanele mari purtate de sikhs.

Legea a fost adoptată după luni de furie şi dezbateri parlamentare maraton. Unii musulmani au susţinut că legea îi stigmatizează. Legea nu se aplică studenţilor universitari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.