Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron nu vede 'un consens posibil' cu Turcia privind definiţia terorismului

Agerpres
Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri că nu există "un consens posibil" cu Turcia privind definiţia terorismului, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la finalul summitului NATO la Watford, în apropiere de Londra, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Nu văd un consens posibil", a spus el, în contextul în care Turcia a lansat o ofensivă în Siria împotriva grupurilor kurde prezente într-o zonă de frontieră, pe care le consideră teroriste. Acestea au susţinut însă coaliţia internaţională condusă de SUA în lupta sa împotriva grupării Statul Islamic şi a altor organizaţii jihadiste. 

"Este clar că nu suntem de acord să clasificăm ca grupări teroriste Unităţile de protecţie a poporului (YPG) şi Partidul uniunii democratice (PYD) şi cred că asupra acestui lucru există un consens", a adăugat el, referindu-se la partenerii din NATO în afară de Turcia. 

"Combatem PKK (Partidul muncitorilor din Kurdistan) şi pe toţi cei care desfăşoară activităţi teroriste împotriva Turciei, de manieră foarte clară, dar nu facem această conexiune pe care Turcia o doreşte între aceste grupuri diferite politice sau militare, deci există un dezacord, nu a fost înlăturat", a subliniat el.

Citește și: SCANDAL la summitul NATO: Pentru că a fost BÂRFIT, Donald Trump a anulat conferința de presă și a plecat mai repede decât era programat

PKK, organizaţie separatistă kurdă în luptă armată împotriva puterii centrale turce, este clasificat drept organizaţie teroristă de Turcia, dar şi de numeroase ţări, printre care Franţa şi SUA. 

Relaţiile între Paris şi Ankara s-au tensionat după lansarea ofensivei turce în nordul Siriei împotriva miliţiei kurde YPG, un aliat cheie în lupta împotriva SI. 

Turcia este exasperată de susţinerea de către Franţa a Forţelor democrate siriene (FDS), care includ YPG, considerate de Ankara o extensie a PKK, notează AFP. 

O întâlnire care a avut loc marţi seara între Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel, prim-ministrul britanic Boris Johnson şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, pe marginea reuniunii NATO, nu a permis înlăturarea "tuturor ambiguităţilor", potrivit preşedintelui francez. 

Pe de altă parte, prim-ministrul Boris Johnson a spus că liderii german, francez şi britanic au convenit să aibă mai multe discuţii cu Turcia, după ce au recunoscut "presiunea uriaşă" asupra căreia se află ţara, relatează DPA. 

"Recunoaştem presiunea uriaşă cu care se confruntă Turcia", a spus Johnson, menţionând refugiaţii, terorismul şi ameninţarea reprezentată de PKK. "Aşa că am convenit să continuăm discuţiile în acest format", a precizat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.