Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron, omagiu pentru Charles Aznavour: 'Pentru aproape un secol, el este cel care ne-a făcut să trăim'

bloomberg.com
Emmanuel Macron

Personalităţi, politicieni, autorităţi armene, admiratori şi apropiaţi ai lui Charles Aznavour au fost prezenţi, vineri dimineaţă, în curtea Palatului Invalizilor pentru omagiul naţional adus "unui monument al cântecului francez", care a decedat luni, la vârsta de 94 de ani, relatează AFP, potrivit news.ro.

Peste 2.000 de persoane au asistat la această ceremonie oficială, solemnă şi foarte restrânsă, aşa cum a fost şi cazul la Simone Veil şi Jean d'Ormesson.

Un omagiu care nu a avut dimensiunea populară a celui organizat pentru Johnny Hallyday în decembrie 2017, în prezenţa unei mulţimi uriaşe pe străzile pariziene.

Palatul Elysée a precizat că familia a dorit un omagiu republican şi oficial, cu preşedintele Republicii dar şi cu autorităţi armene.

"Acum 30 de ani, a fost un cutremur în Armenia, astăzi este un nou cutremur", a mărturisit Laurent Boutros, un muzician francez de origine armeană, venit să-i aducă un omagiu cântăreţului alături de o mie de anonimi.

Jumătate dintre cei care au asistat au fost admiratori, cealaltă jumătate oameni politici şi personalităţi din lumea spectacolului. Printre ei: Jean-Paul Belmondo, Dany Boon, Eddy Mitchell, Mireille Mathieu, Grand Corps Malade, Enrico Macias, Michel Drucker.

De partea politicului, mai mulţi membri ai Guvernului au fost prezenţi, foştii preşedinţi Nicolas Sarkozy şi François Hollande, foşti miniştri precum Jack Lang şi Bernard Kouchner. Marine Le Pen a fost de asemenea prezentă.

Pentru apartenenţa lui Azanavour la cele două culturi, La Marseillaise şi imnul armean au fost intonate de garda republicană în cursul ceremoniei, difuzată în direct pe cinci posturi de televiziune.

Preşedintele Emmanuel Macron, prim-ministrul Armeniei, Nikol Pachinian, şi preşedintele Armen Sarkissian au luat parte la ceremonie.

"Charles Aznavour ar fi dorit să trăiască un secol, îşi promisese, ne promisese. Ca o ultimă provocare lansată vieţii", a fost elogiul preşedintelui Macron. "Pentru aproape un secol, el este cel care ne-a făcut să trăim", a adăugat el. "El ne-a făcut viaţa mai dulce, lacrimile mai puţin amare (...) Acest tovarăş de drum este cel care ne părăseşte. Spunem că anii de exil cântăresc dublu. La Aznavour, durerea şi speranţa au cântărit dublu".

Citește și: Charles Aznavour va fi înmormântat sâmbătă, în cadru restrâns

"Anumiţi eroi la noi devin francezi prin sângele vărsat, dar devii francez şi prin limba vorbită, prin limba iubită, muncită, celebrată, la fel de francez precum Kessel şi Gary, ca Apollinaire şi Ionesco, la fel de francez ca Aznavour", a scris preşedintele pe Twitter.

Născut Shahnourh Varinag Aznavourian la Paris, în 1924, Charles Aznavour a fost unul dintre reprezentanţii cei mai importanţi ai disporei Armeniei, ţară cu care a avut legături strânse de-a lungul întregii sale vieţi.

Pe acordurile de pian ale piesei '"Emmenez-moi" sicriul a părăsit, o oră mai târziu, curtea Invalizilor.

Sâmbătă după-amiază, Charles Aznavour va fi înmormântat la Montfort-l'Amaury (în vestul Parisului). El se va odihni în cavoul familial, alături de părinţii săi şi de fiul său Patrick, decedat la vârsta de 25 de ani.

Înainte de înmormântare, o ceremonie religioasă este prevăzută la catedrala armeană Saint-Jean-Baptiste, în arondismentul VIII din Paris, dar accesul va fi permis doar familiei, apropiaţilor şi oficialilor.

Moartea cântăreţului, supranumit "Sinatra francez" peste Atlantic, a fost deplânsă în lumea întreagă, din America până în Erevan, trecânt prin Beirut şi Buenos Aires.

În Armenia, ţara părinţilor săi, emoţia a fost poate mai puternică. Un doliu naţional este de altfel prevăzut vineri.

Cântăreţul revenea des la Erevan pentru a onora memoria victimelor genocidului armean şi trebuia să fie prezent în zilele următoare împreună cu preşedintele Macron la Summit-ul Francofoniei.

El a murit luni, la domiciliul său din Alpilles, în sud-estul Franţei.

Etern om de scenă, Charles Aznavour a cântat pentru ultima dată la Osaka pe 19 septembrie şi trebuia să înceapă un nou turneu, pe 26 octombrie, la Bruxelles.  Cu piese precum "Emmenez-moi", "Je Me Voyais Déjà" sau "La Bohème", eternul Charles Aznavour a traversat epocile, generaţiile şi frontierele".

"Omul cu o mie de cântece", Charles Aznavour, a fost "cântăreţul de varieteuri cel mai important al secolului al XX-lea", după cum îi atribuia acest titlu în 1988 de CNN şi Times.

Aznavour a cântat peste 1.200 de cântece în şapte limbi diferite, a susţinut spectacole în 94 de ţări şi a vândut peste 100 de milioane de discuri în lumea întreagă. A avut mai mult de 60 de apariţii în lungmetraje.

Foarte discret cu viaţa privată, cântăreţul a fost căsătorit de trei ori şi are şase copii, dintre care trei cu ultima soţie, Ulla, cu care era căsătorit de peste 50 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.