Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron reduce puternic numărul decorărilor cu Legiunea de Onoare

reuters
macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a decis să reducă puternic numărul celor care vor fi decoraţi cu Legiunea de Onoare, pentru a 'reda sensul' celei mai înalte distincţii a statului francez, creată de Napoleon, dar căzută în ultimul timp oarecum în banalitate, transmite AFP. Pentru perioada 2018-2020, numărul civililor care vor primi decoraţia va fi redus cu 50%, iar cel al militarilor şi cetăţenilor străini cu 10%, respectiv 25%.

'Preşedintele Republicii a dorit să regăsească spiritul Legiunii de Onoare, acest ordin decis de Napoleon' în anul 1802, a explicat joi purtătorul de cuvânt al guvernului, Christophe Castaner. 'Doar meritul este cel care trebuie salutat, nu notorietatea sau serviciul clasic' în funcţie, a adăugat Castaner, subliniind că 'redarea sensului' acestei decoraţii 'nu este un subiect secundar'.

Un alt obiectiv este întinerirea viitoarelor promoţii, astfel încât acestea 'să semene cu ceea ce este Franţa', a mai explicat purtătorul de cuvânt. De la învestirea sa, preşedintele Macron nu a acordat decât 101 distincţii, faţă de 500-600 într-un an obişnuit. Anumite persoane controversate, precum fostul dictator panamez Manuel Noriega, au fost decorate de guverne succesive, Legiunea de Onoare servind astfel Parisului drept instrument diplomatic.

Chestionat cu privire la posibilitatea retragerii distincţiei acordate dictatorului sirian Bashar al-Assad, Castaner a răspuns că această cerere 'legitimă' 'poate fi examinată' de Marea Cancelarie a Ordinului. Săptămâna trecută, preşedintele Macron a afirmat că a început demersurile pentru retragerea decoraţiei primite de producătorul american de film Harvey Weinstein, acuzat de violuri, agresiuni şi hărţuiri sexuale.

Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincţie a statului francez, este înmânată în numele preşedintelui pentru a-i recompensa pe cetăţenii care s-au remarcat prin 'merite eminente în serviciul naţiunii, cu titlu militar sau civil', conform Agerpres. În prezent, ordinul numără 93.000 de membri. Anual sunt distinse în jur de 3.000 de persoane - o treime militari, două treimi civili -, dintre care 400 sunt cetăţeni străini.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.