Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron: UE are nevoie să-şi reîncadreze foarte profund relaţia sa cu Moscova

vestidinrusia.ro
Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat marţi la Bruxelles, la finalul summitului european, că UE are ''nevoie să-şi reîncadreze foarte profund'' relaţia sa cu Moscova, întrucât ''politica de sancţiuni'' împotriva Rusiei, la fel ca şi împotriva Belarusului, şi-a atins limitele, transmite AFP.

Macron a apreciat că UE nu mai trebuie să fie ''doar reactivă'', ci ''să-şi definească o strategie pe termen scurt, mediu şi lung''. ''Politica sancţiunilor progresive în funcţie de situaţie nu mai este o politică eficace'', a constatat preşedintele francez.

Pe de altă parte, el a sugerat invitarea opoziţiei belaruse la summitul G7 care se va desfăşura luna viitoare în Marea Britanie, dacă această ţară este de acord. Însă un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra a declarat, potrivit Reuters, că deocamdată nu există astfel de planuri, dar participanţii la summit vor lua în discuţie ''comportamentul nesăbuit şi periculos al Belarusului'', referire la forţarea unui avion să aterizeze duminică pentru a aresta un opozant al regimului de la Minsk, scrie Agerpres.ro.

Referindu-se la acest caz, cancelarul german Angela Merkel a declarat după summitul UE că nu există ''informaţii fiabile'' despre o posibilă implicare a Rusiei în forţarea acelui avion să aterizeze la Minsk pentru a-l aresta pe jurnalistul Roman Protasevici.

''Dacă voi vorbi cu preşedintele rus (Vladimir Putin), voi pune pe masă acest subiect, dar acum nu putem face supoziţii'', a completat Merkel, citată de agenţia EFE.

Ea a mai menţionat că discuţia pe care au avut-o la acest summit liderii europeni despre relaţiile cu Rusia ''a fost independentă'' de sancţiunile convenite împotriva Belarusului, sancţiuni ce prevăd interdicţia accesului companiilor aeriene ale acestei ţări în spaţiul aerian al UE.

''Interesele noastre europene le putem expune mai bine printr-o conversaţie cu preşedintele rus decât dacă acest lucru îl face preşedintele american'' Joe Biden, a argumentat Merkel în respectiva discuţie de la summit, potrivit agenţiei spaniole de presă.

Şefa guvernului german i-a cerut din nou preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko eliberarea lui Protasevici şi a prietenei acestuia, Sofía Sapega, cei doi fiind arestaţi după ce avionul cu care călătoreau de la Atena la Vilnius a fost obligat de autorităţile belaruse să aterizeze, sub pretextul unei ameninţări cu bombă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.