Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Epidemia de hepatită la copii se răspândește în Marea Britanie: medicii dau vina pe lockdown-ul din pandemie, care ar fi slăbit imunitatea copiilor

hepatita

Epidemia alarmantă de hepatită la copii ar fi putut fi cauzată de închiderea Covid, care a slăbit imunitatea, spun șefii din domeniul sănătății, în timp ce alți doi copii au nevoie de transplant de ficat în Marea Britanie și zeci de copii sunt bolnavi, informează pe larg publicația britanică Dailymail.

Un focar de hepatită infantilă ar fi putut fi provocat de blocarea Covid care a slăbit imunitatea, au declarat șefii din domeniul sănătății din Marea Britanie, care au dezvăluit că alți doi copii britanici au nevoie de transplanturi de ficat și zeci sunt bolnavi.

Oficialii britanici din domeniul sănătății au declarat că epidemia globală de cazuri poate fi rezultatul măsurilor pandemice care au împiedicat expunerea copiilor aflați în anii lor "formativi" la infecții comune.

În total, 114 cazuri de 'hepatită acută de origine necunoscută' au fost raportate în Marea Britanie în ultimele patru săptămâni, zece tineri fiind supuși unor proceduri critice de transplant de ficat.

Primele cazuri au fost depistate în Scoția în urmă cu mai puțin de o lună, ceea ce a provocat un avertisment din partea oficialilor britanici din domeniul sănătății, care spun că au depistat în trei luni tot atâtea cazuri câte s-ar aștepta să vadă într-un an.

Majoritatea cazurilor au fost depistate la copii sub 5 ani, care au fost afectați inițial de diaree și greață, înainte de a face icter - îngălbenirea pielii/ochiului. Alte simptome pot include urină închisă la culoare, fecale de culoare gri, mâncărimi ale pielii, dureri musculare, febră, letargie, pierderea poftei de mâncare și dureri de stomac.

Investigațiile sunt în curs de desfășurare, dar oficialii cred că boala poate fi declanșată de un adenovirus, o infecție virală care este de obicei de vină pentru răceală și care a fost legată de trei sferturi din toate cazurile.

Experții spun că măsurile restrictive din pandemie - care au provocat îngrijorări pentru sănătatea fizică și mentală a copiilor - ar fi putut slăbi imunitatea copiilor și i-ar fi lăsat mai sensibili la virus, sau că agentul patogen incriminat ar fi putut suferi mutații pentru a reprezenta o amenințare mai mare.

Dr. Meera Chand, director al departamentului de infecții clinice și emergente din cadrul Agenției britanice de securitate sanitară, a declarat la Congresul european de microbiologie clinică și boli infecțioase de la Lisabona că copiii mai mici au fost infectați de virus deoarece nu au fost expuși la acesta "în timpul etapelor de formare prin care au trecut în timpul pandemiei".

Boala hepatică a fost depistată în 12 țări diferite, inclusiv în SUA, Irlanda și Spania, iar un copil a murit până acum.

Oficialii britanici au exclus vaccinul Covid ca fiind o posibilă cauză, niciunul dintre copiii britanici bolnavi nefiind vaccinat din cauza vârstei lor fragede. Nici unul dintre cele 11 cazuri din SUA nu a fost vaccinat.

Aproape 170 de cazuri au fost depistate de la primele cazuri înregistrate public în Scoția, la sfârșitul lunii martie.

Hepatologii au declarat pentru MailOnline că sunt de părere că cifrele oficiale ar putea fi doar "vârful icebergului", deoarece mulți părinți pot ignora semnele de avertizare.

Profesorul Simon Taylor-Robinson, un hepatolog de la Imperial College London, a declarat pentru MailOnline: "Cred că există mai multe cazuri. Mi-aș imagina că sunt mai multe cazuri decât cele raportate - dar este posibil ca acestea să fie mai puțin grave'. Dar el a adăugat că nu există niciun motiv de panică, deoarece în '99%' din cazuri ficatul este capabil să se regenereze, iar șansele de a avea nevoie de un transplant sau de a muri din cauza acestei afecțiuni sunt scăzute.

Profesorul Alastair Sutcliffe, un pediatru de la University College London, a declarat pentru MailOnline că aceste cazuri reprezintă „o situație îngrijorătoare și deprimantă pentru familii”, dar părinții nu ar trebui să se teamă. Până la 20 la sută din cazurile de hepatită nu au o cauză cunoscută. El a spus: "Ceea ce trebuie să ia în considerare familiile [este că] dacă copilul lor dezvoltă icter după primele câteva luni de viață are nevoie de asistență medicală rapidă. Dar acest lucru este valabil pentru orice copil care dezvoltă icter după primele câteva luni de viață, deci nu este un sfat nou. Cu un singur deces și fără o cauză cunoscută, viața ar trebui să continue ca înainte. Nimic nu este mai înfricoșător decât frica însăși.”

Niciunul dintre cazuri nu a fost cauzat de una dintre cele cinci tulpini tipice ale virusului - hepatita A, B, C, D și E.

Datele adunate au sugerat „din ce în ce mai mult” că creșterea numărului de cazuri grave de hepatită ar putea fi legată de un grup de viruși numiți adenovirusuri, a precizat UKHSA.

Adenovirusul a fost găsit la 75% dintre copiii bolnavi care au fost testați pentru acesta. Șaisprezece la sută au avut Covid.

Dr. Chand, de la UKHSA, a declarat: "Informațiile adunate prin investigațiile noastre sugerează din ce în ce mai mult că această creștere a hepatitei cu debut brusc la copii este legată de infecția cu adenovirus. Cu toate acestea, investigăm cu atenție și alte cauze potențiale. Părinții și tutorii ar trebui să fie atenți la semnele de hepatită (inclusiv icter) și să contacteze un profesionist din domeniul sănătății dacă sunt îngrijorați. Măsurile normale de igienă, cum ar fi spălarea temeinică a mâinilor (inclusiv supravegherea copiilor) și o bună și temeinică igienă respiratorie, ajută la reducerea răspândirii multor infecții comune, inclusiv a adenovirusului. Copiii care prezintă simptome de infecție gastrointestinală, inclusiv vărsături și diaree, trebuie să rămână acasă și să nu se întoarcă la școală sau la grădiniță decât după 48 de ore de la încetarea simptomelor.”

De asemenea, agenția a precizat că numărul de internări pentru hepatita misterioasă de până acum în 2022 „este echivalent sau mai mare decât numărul de internări anuale din anii precedenți.”

Experți de top au speculat că restricțiile Covid ar putea explica parțial valul misterios de cazuri de hepatită, prin slăbirea imunității copiilor și lăsându-i la un risc sporit de adenovirus.

Profesorul Taylor-Robinson a declarat pentru MailOnline: "Cred că este probabil ca copiii care se amestecă în grădinițe și școli să aibă o imunitate mai scăzută la adenovirusurile sezoniere decât în anii anteriori din cauza restricțiilor. Acest lucru înseamnă că ar putea fi mai expuși riscului de a dezvolta hepatită, deoarece răspunsul lor imunitar este mai slab la virus.”

Vezi și: Alertă la nivel european: Numărul cazurilor de hepatită de origine necunoscută la copii a ajuns la 190

OMS a primit rapoarte cu privire la cel puțin 169 de cazuri de 'hepatită acută de origine necunoscută' din 12 țări. Treisprezece cazuri au fost depistate în Spania, 12 în Israel și 11 în SUA.

În altă parte, au fost depistate cazuri și în Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Irlanda, Olanda, Norvegia și România.

Vezi și: Ministerul Sănătății, detalii despre cazul de hepatită acută: este o fetiță de doar 5 anișori. Nu a călătorit în străinătate

Cazurile au fost depistate la copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani, dintre care majoritatea au fost spitalizați. OMS nu a dezvăluit în ce țară a avut loc singurul deces cunoscut.

Vezi și: Primul caz de hepatită acută, cu origine necunoscută, înregistrat la un copil din România

Profesorul Deirdre Kelly, expert în hepatologie pediatrică la Birmingham Women's and Children's Hospital, a declarat pentru Telegraph: "Cred că ceea ce am văzut până acum ar putea fi vârful icebergului, pentru că, dacă nu sunt galbene, probabil că nu ajung în atenția mediMinisterul Sănătății, detalii despre cazul de hepatită acută: este o fetiță de doar 5 anișori. Nu a călătorit în străinătatecilor. Celelalte simptome timpurii sunt durerile de burtă, vărsăturile și diareea - care nu sunt foarte specifice la copii".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.