Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Episcopia Romano-Catolică de Oradea organizează în Catedrala Episcopală un festival de muzică clasică cu titlul 'Varadinum Nostra'

News.ro
episcopia greco-catolică oradea

Episcopia Romano-Catolică de Oradea organizează, sâmbătă şi duminică, în Catedrala Episcopală un festival de muzică clasică şi ecleziastică cu titlul "Varadinum Nostra", având programate concerte în cursul celor două seri.

Potrivit unui comunicat al episcopiei, programul serii de sâmbătă, 18 septembrie, în Catedrala Romano-Catolică din Oradea este un concert vocal-simfonic cu opere ale compozitorilor Ludwig van Beethoven şi Gioacchino Rossini, conform agerpres.

Artiştii invitaţi sunt Alina Todea, Maria Virginia Oniţa, Ovidiu Ciucuriţa, Daniel Zah, Lucian Oniţa, dar şi corurile Chorus&Capella Ecclesiae Cathedralis Magnovaradinensis şi Chorus Ecclesiae Cathedralis Timisoarensis. Maeştri de cor sunt Kristófi János şi Iosif Todea. Dirijor: Walter Kindl.

Festivalul va continua duminică, 19 septembrie, cu o seară de muzică de cameră. Kaganovskiy Eszter (violă), Artur Kaganovskiy (vioară), Gati Sandor (oboi), Bogdan Cocora (violoncel), respectiv Kristofi Janos (orgă) vor interpreta opere de Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Handel şi Wolfgang Amadeus Mozart.

Intrarea publicului este liberă.

Catedrala episcopală sau Bazilica "Ridicarea la Cer a Fecioarei Maria" este catedrala Diecezei de Oradea. Lăcaşul constituie, împreună cu Şirul Canonicilor şi cu Palatul Episcopal, cel mai mare ansamblu baroc de pe teritoriul României. Papa Ioan Paul al II-lea i-a acordat în anul 1991 rangul de Basilica Minor.

Construită timp de 30 de ani, sfinţită în 1780, Bazilica romano-catolică este unul dintre cele mai importante edificii în stil baroc din Oradea, printre cele mai reprezentative din întreaga Transilvanie şi este inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţul Bihor.

Orga principală a catedralei, de dimensiuni foarte mari, datează din 1780 şi este opera unui vestit constructor de orgi vienez, Fridolin Festl, care a realizat-o între anii 1777 şi 1782. Ea a fost dăruită catedralei de împărăteasa Maria Tereza a Austriei.

Orga, cu 32 de registre şi peste 2.000 de tuburi, îmbrăcate într-o dantelărie aurită, a funcţionat neîntrerupt timp de 230 de ani, dar în prezent, din anul 2020, se află într-un amplu proces de restaurare printr-un proiect cu finanţare europeană, în valoare de circa 350.000 de euro.

Bazilica romano-catolică, unul dintre obiectivele turistice foarte căutate al oraşului, este vestită şi prin faptul că adăposteşte herma cu moaştele Sfântului Ladislau, considerat întemeietorul oraşului Oradea. Lângă acesta este înmormântat regele Ştefan al II-lea al Ungariei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.