DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Episcopul greco-catolic Virgil Bercea va oficia la Stâna de Vale, slujba de sfinţire a Mănăstirii Greco-Catolică Stâna de Vale

news.ro
biserica ursi

Episcopul greco-catolic Virgil Bercea va oficia, miercuri, la Stâna de Vale, slujba de sfinţire a locului şi piatra de temelie pe care va fi construită Mănăstirea Greco-Catolică Stâna de Vale, ce va purta hramul "Fericiţii Episcopi Români Martiri Greco-Catolici", conform agerpres.

"Celebrarea Sărbătorii Fericiţilor Episcopi Greco-Catolici Martiri din acest an primeşte o importanţă deosebită pentru Eparhia Greco-Catolică de Oradea, întrucât, la Stâna de Vale - Bihor, va fi sfinţit locul şi piatra de temelie pe care se va construi Mănăstirea Greco-Catolică Stâna de Vale", se arată în comunicatul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.

Potrivit sursei citate, complexul monastic va fi prevăzut, pe lângă casa călugărilor, cu o biserică de lemn, în stil maramureşean, şi cu un centru pastoral, care va avea o capacitate de peste 35 de locuri de cazare, sală de mese, sală de conferinţe, sală multifuncţională, sală profesorală şi didactică pentru şcoala în natură, terase - refugiu pentru turiştii în tranzit, care doresc să facă un popas de odihnă sau servirea mesei.

Stâna de Vale este un loc de referinţă pentru Episcopia Greco-Catolică de Oradea, nu doar datorită faptului că Fericitul Episcop Valeriu Traian Frenţiu se retrăgea la reşedinţa de vară de acolo, sau pentru întâlnirile episcopilor Bisericii greco-catolice desfăşurate în Munţii Apuseni, ci, mai ales, pentru faptul că resursele de acolo au ajutat la educarea multor generaţii de copii, în cadrul şcolilor pe care le-a fondat şi susţinut Biserica.

"Din păcate, istoria nu a ştiut să aprecieze lucrul acesta, iar tot ce a avut Biserica greco-catolică la Stâna de Vale a fost înstrăinat. După căderea comunismului, clădirile bisericii, abandonate şi neîntreţinute, nu au mai putut fi folosite, degradându-se. Încrezători că planul lui Dumnezeu continuă, domeniul Bisericii Greco-Catolice de la Stâna de Vale, care a putut fi recuperat, este din nou pus în valoare. Episcopia Greco-Catolică de Oradea, cu ajutorul unor investitori şi a sprijinului venit din partea oamenilor de bună credinţă, urmează să implementeze diferite proiecte de dezvoltare a zonei. Primul proiect este construcţia Mănăstirii Greco-Catolice Stâna de Vale, în cinstea Fericiţilor Episcopi Români Greco-Catolici Martiri", se menţionează în comunicat.

Piatra de temelie şi locul pe care urmează să se construiască Mănăstirea vor fi sfinţite pe 2 iunie, de la ora 16,00, de către PS Virgil Bercea.

Pe 2 iunie se celebrează anual, în calendarul liturgic al Bisericii catolice din România, comemorarea Fericiţilor Episcopi Martiri Greco-Catolici Români: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu. Papa Francisc i-a prezentat, în 2 iunie 2019, în liturghia de pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, ca modele de libertate, de milostivire şi de apărare a credinţei în faţa oricărei ideologii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.