Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Episcopul Hușilor: 'De ce spunea Sfântul Apostol Pavel că este puternic atunci când vorbea de slăbiciunile sale?'

episcopul ignatie al hușilor

La vecernia de duminică seara, spre sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Preasfințitul Părinte Ignatie a adus în atenție pasaje definitorii din scrierile celor doi apostoli, potrivit basilica.ro.

Episcopul Hușilor a semnalat un text din Epistola II Corinteni, unde cuvintele Sfântului Pavel „par a fi un paradox”:

Citește și: Vestea verii vine de la Nelu Tătaru: În maximum o lun, viața revine la normal

„Şi mi-a zis: Îţi este de ajuns harul Meu, căci puterea Mea se desăvârşeşte în slăbiciune. Deci, foarte bucuros, mă voi lăuda mai ales întru slăbiciunile mele, ca să locuiască în mine puterea lui Hristos. De aceea mă bucur în slăbiciuni, în defăimări, în nevoi, în prigoniri, în strâmtorări pentru Hristos, căci, când sunt slab, atunci sunt tare” (II Cor. 12:9-10).

Ierarhul a remarcat că „Sfântul Apostol Pavel a fost de o sinceritate extraordinară cu Dumnezeu şi cu sine însuşi”. „Nu a încercat să îşi confecţioneze o biografie, să mascheze lucrurile, să le amplifice pentru a-şi asigura o cinstire pentru posteritate”.

„Câţi dintre noi avem puterea să vorbim despre slăbiciunile noastre?”, a întrebat retoric PS Ignatie.

Citește și: Taberele din PSD: Cine se aliniază în spatele lui Eugen Teodorovici

„Încercăm să le ascundem. Nu cumva cineva să ni le depisteze şi să le scoată la iveală. În momentul în care ne sunt dezvăluite, unica noastră atitudine este de a deveni vulnerabili, răniţi în orgoliu şi avem un comportament inadecvat duhovniceşte”.

„Vrem să fim, în ochii celorlalţi, ceea ce nu suntem. Ne fărâmiţăm lăuntric o viaţă întreagă pentru a părea ceea ce, de fapt, nu suntem. Dacă ne-am aşeza, cu maximă sinceritate, în faţa propriei noastre conştiinţe, ne vom da seama că este o foarte mare discrepanţă între modul în care ne văd semenii noştri şi cum suntem noi de fapt”.

”De ce spunea Sfântul Apostol Pavel că este puternic atunci când vorbea de slăbiciunile sale?

Episcopul Hușilor a reiterat faptul că Sfântul Pavel a fost un om sincer. El și-a asumat slăbiciunile. „Numai în felul acesta putea să îşi adâncească conştiinţa că el depinde de Dumnezeu, că este o fărâmă de lut”.

„De ce spunea Sfântul Apostol Pavel că este puternic atunci când vorbea de slăbiciunile sale? Ştia că în momentul în care omul este slab, intervine Dumnezeu, care ne face puternici şi ne putem vedea nimicnicia firii noastre, a existenţei noastre pământeşti”.

”Așa au fost marii duhovnici

Preasfinția Sa a evidențiat, pornind de la exemplul pe care îl poate oferi un duhovnic adevărat, modul cum Dumnezeu lucrează în viaţa celor care îşi asumă propriile slăbiciuni:

„Trăim într-o lume foarte mândră, în care se cultivă orgoliul. Puţini oameni vorbesc despre slăbiciunile lor”.

„Sunt situaţii cu care ne putem confrunta, le împărtăşim duhovnicilor, şi poate ei nu ne dau răspunsul adecvat. Duhovnicul care va spune «Pentru problema ta nu am un răspuns, însă voi pleca genunchii şi mă voi ruga. Dacă vei face şi tu lucrul acesta, data viitoare Dumnezeu ne va da un răspuns amândurora», acela va primi, pentru smerenia sa, pentru mărturisirea slăbiciunii sale, răspunsul cuvenit. Dumnezeu va veni cu impetuozitate în viaţa lui şi îi va da acel răspuns”.

„Aşa au fost marii duhovnici”, a spus Episcopul Hușilor. „Nu au făcut caz de darurile pe care Dumnezeu le aşezase în sufletele lor. Ei ştiau că atunci când îşi mărturisesc slăbiciunile, Hristos lucrează, cu multă putere, în ei”.

Vezi mai multe din predica adresată de PS Ignatie duminică, pe site-ul oficial al Eparhiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.