Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Episcopul Hușilor, PF Ignatie: 'Când începem să ne bucurăm de binele pe care îl face cineva, chiar dacă nu îl simpatizăm, devenim oameni buni'

doxologia.ro
episcopul ignatie

Episcopul Hușilor a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Schitul Tanacu, unde a vorbit despre Evanghelia zilei, care relatează vindecarea celor doi demonizați din Gadara și reacția concetățenilor acestora. El a subliniat un aspect spiritual relevant pentru lipsa de unitate din societatea de azi: patimile lor îi pun pe oameni în imposibilitatea de a se uni pentru a lucra binele, relatează Basilica.ro.

Citește și: Campanie majoră de împădurire la nivel național. Ministerul Mediului: 'Sunt în curs de plantare peste 2.500 de păduri de la zero şi completate alte 7.000'

„Chiar dacă unii neagă existența celui rău, lucrarea lui este extrem de prezentă”, a menționat Preasfințitul Părinte Ignatie. „Simțim cum oameni care se lasă prinși în răutatea pe care o inspiră întotdeauna diavolul, au comportamentul celor doi demonizați din Evanghelie – nu numai al lor, ci și al locuitorilor cetății Gadarei”.

Despre cei din urmă, ierarhul a precizat: „Omul cu reflexe demonice nu știe să se bucure de binele care se săvârșește cu cei din jurul său. Exact cum n-au știut să se bucure locuitorii acestei cetăți, în momentul în care au văzut că sunt vindecați acești doi oameni, care trăiau într-o manieră dezumanizantă”. Pentru gadareni, porcii au fost mai importanți decât cei doi oameni vindecați.

„Când nu simpatizezi pe cineva, cel mai mult te deranjează nu răul pe care îl face”, a spus ierarhul, ci „binele pe care îl pune în mișcare și pe care tu încerci să îl înăbuși, să nu îl vezi și să îl acoperi cu minciuni, cu falsuri și cu calomnii”.

Acest comportament este demonic: „Doar diavolul nu se poate bucura de bine”, a spus părintele episcop. „De aceea, pericopa evanghelică de astăzi este mai degrabă despre profilul omului care are un comportament drăcesc, fioros, când se întâmplă binele și, desigur, cu această dorință de a-L alunga pe Dumnezeu, Bunătatea absolută, din viața lui, din comunitate și din cetate.”

Locuitorii din cetatea Gadarei erau și ei demonizați, „pentru că nu l-au suportat pe Dumnezeu-Omul, Bunătatea absolută, să fie printre ei”, a adăugat ierarhul. Patima lor pentru câștig material i-a împiedicat să se bucure de vindecarea demonizaților.

Tot astfel, „orice patimă care se instalează în om înseamnă venirea unui mic demon în sufletul omului”. Ne putem da seama de prezența unui duh demonic în spatele acțiunilor cuiva când persoana respectivă „nu iubește comuniunea, nu iubește duhul de frățietate și nu poate suporta binele”.

Schimbarea în răutate începe întotdeauna cu lipsa de bucurie pentru binele făcut de aproapele nostru. Iar „când începem să ne bucurăm de binele pe care îl face cineva, chiar dacă nu îl simpatizăm, începem deja să devenim oameni buni. Bunătatea aceasta va lucra în noi și ne va da energia necesară să multiplicăm binele”, a încheiat Părintele Episcop.

Astfel, ierarhul a subliniat cheia duhovnicească pentru binele oricărei comunități.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.