Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Episcopul Spaniei şi Portugaliei: 'Să trăim credinţa cea adevărată, făcând din aceasta viaţa noastră'

basilica.ro
PS Timotei

Episcopul Spaniei şi Portugaliei, Timotei, a îndemnat, marţi, în predica de la Sfânta Liturghie la Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, la trăirea ortodoxiei, "credinţa cea adevărată", făcând din aceasta 'viaţa noastră', potrivit Agerpres.

"Apostolii, când erau huliţi, se rugau, pentru ca nu cumva să hulească şi ei. Şi, de fiecare dată când erau huliţi, se rugau. Şi, cu siguranţă, se rugau ca Dumnezeu să-i întărească, ca să poată să rabde aşa cum a răbdat Hristos Domnul. Deci, de fiecare dată când ne vine un gând rău, să-l înlăturăm şi să punem un gând bun în mintea şi în inima noastră, trăindu-ne credinţa cea adevărată şi făcând din credinţa pe care o avem viaţa noastră, aşa cum au făcut apostolii. (...) Şi, trăindu-ne credinţa, să nu o ţinem pentru noi, ci s-o împărtăşim şi celorlalţi. Pentru că, să ştiţi, noi suntem lumina lumii. Noi suntem sarea pământului, Dacă noi ne stricăm, cu ce se mai săra lumea aceasta. Noi, creştinii, trebuie să dăm lumii acesteia, gustând din Hristos şi văzând ce bun este Domnul şi arătând lumii întregi pe Domnul, cât de bun şi iubitor de oameni este", a spus PS Timotei la Catedrala Patriarhală.

Episcopul a arătat că trebuie să punem în practică credinţa pe care o avem, pentru că ea "este de la Mântuitorul Nostru Iisus Hristos".

"Să ştiţi că ortodoxia nu este o religie. Ne spune foarte frumos părintele Rafael Noica: 'Ortodoxia trebuie să fie viaţa noastră'. Şi ce înseamnă ortodoxie? Dreaptă credinţă. Şi cum poate să fie ortodoxia, dreapta credinţă viaţa noastră? Poate să devină viaţa noastră, dacă trăim credinţa pe care o avem, dacă punem în practică credinţa pe care o avem de la Mântuitorul Nostru Iisus Hristos, care a dat-o Sfinţilor Apostoli şi, pe urmă, Sfinţii Apostoli au împărtăşit această învăţătură a lui Hristos, l-au făcut cunoscut în toată lumea. Învăţătura noastră este de la Hristos, de aceea este dreaptă. Şi este nealterată pentru că nu am schimbat nimic din ea", a adăugat ierarhul.

El a amintit şi de "lupta" Sfântului Ierarh Andrei Şaguna "pentru dreapta credinţă în vremuri în care, în Transilvania, credinţa cea adevărată, credinţa ortodoxă era persecutată", prin reînfiinţarea Mitropoliei Transilvaniei şi ctitorirea a peste 800 de şcoli populare "pentru ca românii din Transilvania să facă şcoală şi prin aceasta să ajungă la credinţă".

***

Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este sărbătorit de Biserica Ortodoxă Română în 30 noiembrie.

Sfântul Apostol Andrei a fost frate al Sfântului Apostol Petru, amândoi fiind pescari de meserie, din Betsaida, cetate aflată pe malul lacului Ghenizaret.

Sfântul Andrei este primul dintre apostoli care L-a făcut cunoscut pe Hristos, spunând fratelui său Simon (Petru), că L-a aflat pe Mesia: "Acesta a găsit întâi pe Simon, fratele său, şi i-a zis: am găsit pe Mesia (care se tâlcuieşte Hristos). Şi l-a adus la Iisus". (Ioan 1, 41, 41)

Pentru aceasta, Sfântului Andrei i se mai spune şi Apostolul cel dintâi chemat al Domnului.

Sfântul Apostol Andrei a urmat Mântuitorului, însoţindu-l pe drumurile Ţării Sfinte, ca şi ceilalţi Sfinţi Apostoli. În Ierusalim, Apostolul Andrei a cunoscut şi a fost martor la toate patimile Mântuitorului Hristos, la răstignirea pe cruce şi la Învierea Sa.

Misiunea de creştinare a neamurilor pe care a avut-o Sfântul Apostol a început după Înălţarea Domnului la cer şi după Cincizecime, atunci Sfinţii Apostoli au tras la sorţi şi au mers în toată lumea, pentru propovăduire.

Potrivit Tradiţiei Bisericii, acestui întâi chemat i-a căzut sortul să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (Dobrogea) şi până în Crimeea.

Sfântul Apostol Andrei a avut un sfârşit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în şedinţa din mai 1995 ca ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei să fie trecută în calendarul bisericesc cu cruce roşie, între sfinţii mari ai Ortodoxiei.

În anul 1997, Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare bisericească naţională, ca urmare a Hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001, datorită evlaviei poporului drept-credincios faţă de Sfântul Apostol Andrei. De asemenea, Sfântul Apostol Andrei a fost ales drept ocrotitorul Catedralei Naţionale - Catedrala Mântuirii Neamului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.