Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Episod umilitor pentru România: Klaus Iohannis a fost certat la Strasbourg de un eurodeputat UDMR, în plenul PE / VIDEO

Radu Pop
Facebook
Klaus Iohannis

Europarlamentarul UDMR Vinze Lorant i-a reproșat miercuri președintelui Klaus Iohannis, în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, la dezbaterea 'This is Europe', episodul din primăvara anului 2020 când Iohannis a acuzat PSD că „vrea să dea Ardealul ungurilor”.

  • „Jó napot kívánok! – Domnule Președinte, fiecare cetățean român înțelege această urare în limba maghiară, nu pentru că majoritatea a început să învețe limba minorității, ci pentru că în 2020 ați folosit limba maghiară ca instrument politic împotriva adversarilor dumneavoastră. Iar de când sunteți președinte nu ați răspuns deloc la propunerea venită din partea comunității maghiare de a realiza un pact majoritate-minoritate. Există modele de succes în protecția minorităților europene în țări membre ale Uniunii Europene, care nici măcar nu pot fi discutate la București”, i s-a adresat europarlamentarul UDMR președintelui Klaus Iohannis, care a ascultat zâmbind discursul îndreptat împotriva sa.

„Jo napot, Ciolacu. Oare ce v-a promis Viktor Orban?”

Președintele Klaus Iohannis a acuzat PSD în aprilie 2020, într-un discurs la Palatul Cotroceni, că „vor să dea Ardealul ungurilor”. Președintele și-a început declarația salutând în limba maghiară: „Jo napot kivanok, PSD”.

Apoi, Iohannis a spus „Este incredibil ce se întâmplă în Parlament! PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, ce înțelegeri se fac în Parlamentul României”.

Potrivit președintelui, în timp ce autoritățile se luptă cu pandemia, PSD „se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”.

„Jo napot, Ciolacu. Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri?", a spus şeful statului într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

„Asta înseamnă o majoritate toxică. Se înțelege acum mai bine de ce am vrut alegeri anticipate: nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD, împotriva României și a românilor. Este inadmisibil așa ceva”, a declarat Iohannis, adăugând că atât timp cât va fi președinte, o astfel de lege nu va exista.

Un proiect de lege care prevedea că Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică fusese adoptat tacit de Camera Deputaților, după care a fost respins definitiv în Senat.

CNCD l-a sancționat pe Klaus Iohannis în acest caz, dar ÎCCJ a anulat sancțiunea aplicată pentru discriminare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.