Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șerban Nicolae și goana după adevăr

Lumea Justitiei
Șerban Nicolae

Povestea e simplă și o știm cu toții. Apare OUG 13, apar protestele de stradă. 10 zile până la intrarea în vigoare. Cu fiecare zi care trece, și mai mulți trec prin piață. Numărătoarea inversă continuă, presiunea crește. Guvernul cedează, apare OUG 14, dispare OUG 13.

Dragnea sau Grindeanu (greu de amintit care, atunci când amândoi vorbesc în numele aceleiași instituții) declarase că următoarele modificări din domeniul Justiției nu vor mai fi forțate prin OUG, ci vor trece prin Parlament. Zis și făcut. Guvernul face un proiect de lege privind grațierea unor pedepse, nefiind trecute pe listă și cele primite pentru fapte de corupție.

Toată lumea ar fi spus că povestea e terminată. Toată lumea, mai puțin Șerban Nicolae. Acesta depune un amendament, introducând pentru grațiere și faptele de corupție. Parlamentarul social-democrat declară de mai multe ori că amendamentul este formulat în nume personal și nu în cel al partidului. Întrebat de jurnaliști dacă își va retrage propunerea în posibilitatea în care îi va fi cerut acest lucru de către partid, Nicolae spune, în mare, că în PSD nu e dictatură și că, dacă partidul nu este de acord, se poate exprima în consecință prin votul din Parlament. Cu alte cuvinte, nu are de gând să-și retragă amendamentele.

Poziționarea sa inițială nu a durat prea mult. După ce Liviu Dragnea  s-a opus public modificărilor aduse de Șerban Nicolae, acesta a decis să le retragă. Doar că retragerea lor nu înseamnă și ștergerea acestora din memoria colectivă, cum pare să considere senatorul PSD, prin declarația sa de la începutul săptămânii:

„Eu nu am propus să fie grațiați corupții. Am văzut că proiectul de lege mi-ar aparține mie, că eu am făcut amendamente pentru a fi grațiați corupții. Repet, mi-e foarte greu să lupt cu imaginația celor care nasc tot felul de năzbâtii, tot felul de inepții, le aruncă în spațiul public și ele se difuzează și unii oameni le cred.

După cum recunoaște și senatorul PSD, este foarte greu să lupți cu imaginația unora. De aceea a fost inventat Factual, primul site de fact-checking pe declarațiile publice din România. Băieții și fetele de la Factual au verificat dacă într-adevăr Șerban Nicolae a propus sau nu grațierea celor condamnați pentru fapte de corupție:

„Între multele schimbări pe care le propune Șerban Nicolae elimină luarea și darea de mită, traficul și cumpărarea de influență, precum și toate infracțiunile prevăzute de Legea 78/2000 dintre faptele pentru comiterea cărora deținuții nu vor fi grațiați. Cu alte cuvinte, eliminând aceste fapte dintre excepțiile de la grațiere propuse inițial de Guvern, prin amendamentul pe care l-a avansat, Șerban Nicolae a transformat proiectul de lege a grațierii întocmit de Guvernul Grindeanu, dintr-unul care nu permitea condamnaților pentru fapte de corupție să scape de închisoare într-unul care prevede această posibilitate.”

Astfel, declarația lui Șerban Nicolae prin care spune că nu a propus grațierea corupților primește calificativul „fals” din partea echipei Factual.

content-image

E greu să te lupți cu imaginația unora sau cu amnezia altora. Sub ochii noștri se construiesc realități paralele, unii încercând să ne convingă că albul e negru și viceversa. Într-o perioadă în care suntem bombardați la minut cu noi și noi informații, nu toți au timp să le verifice. Așa că nu strică să fie unii mai vigilenți și să le rumege cu atenția sporită și cu documentele în față.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.