Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan are toată puterea în Turcia: Ce a spus noul premier de la Ankara

merkel erdogan

Viitorul şef al Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP, islamo-conservator) şi al guvernului turc, Binali Yildirim, s-a angajat să lucreze într-o 'armonie totală' cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, al cărui aliat fidel este, transmit AFP şi Reuters. 'Vom lucra în armonie totală cu toţi camarazii din partid de la toate nivelurile, începând cu preşedintele nostru fondator şi lider, Recep Tayyip Erdogan, a declarat Yildirim, în primul discurs după ce a fost desemnat candidatul unic la succesiunea lui Ahmet Davutoglu în fruntea AKP şi a guvernului.

El a afirmat că se va deplasa imediat la Diyarbakir, cel mai mare oraş din sud-estul ţării cu majoritate kurdă, pentru a vizita locul exploziei în care săptămâna trecută au fost ucise 16 persoane. 'Aş dori să spun naţiunii noastre înainte să plec spre Diyarbakir, unde voi lua parte la durerea cetăţenilor noştri masacraţi violent acolo: naţiunea mea nu ar trebui să se teamă, vom înlătura această ameninţare teroristă de pe agenda Turciei', a subliniat el, conform Agerpres.

 

Potrivit lui Yildirim, desemnarea sa s-a făcut în urma consultării a aproape 800 de membri importanţi ai AKP, iar congresul de confirmare ce va avea loc duminică va fi o şansă de 'a întări solidaritatea, legăturile şi unitatea'.

 

Conform unor surse din partidul de guvernământ, un nou cabinet ar putea fi anunţat chiar lunea viitoarea.

 

După cum notează AFP, ruptura între premierul în funcţie Ahmet Davutoglu şi preşedintele Erdogan, omul forte al Turciei, l-a propulsat în avanscenă pe Binali Yildirim, în prezent ministru al transporturilor, marinei şi comunicaţiilor. În vârstă de 60 de ani, născut într-o familie modestă din Erzincan (est), Yildirim este un vechi tovarăş de drum al lui Erdogan, alături de care se află de la accederea acestuia la Primăria Istanbului în 1994.

 

Potrivit observatorilor, principala sa misiune va fi să ducă la bun sfârşit proiectul de modificare a Constituţiei al lui Erdogan pentru transferul celei mai mari părţi a puterilor executive de la premier la preşedinte.

 

'Şi acum, să lăsam locul regimului prezidenţial!', declara Yildirim, la Malatya (sud-est), după anunţul din 4 mai al retragerii lui Davutoglu.

 

La precedentul congres al AKP, în 2015, Yildirim obţinuse deja sprijinul majorităţi delegaţilor, dar a fost nevoit să se resemneze după ce Erdogan, proaspăt preşedinte, l-a ales ca premier pe Ahmet Davutoglu.

 

Loialitatea sa faţă de Erdogan l-a făcut deja să deţină mai multe funcţii influente în AKP şi, aproape fără întrerupere din 2002, portofoliul transporturilor. Lui i-a fost încredinţată conducerea unor proiecte de infrastructură faraonice, intens criticate de opoziţie şi de activiştii de mediu. Printre aceste proiecte se află al treilea aeroport internaţional din Istanbul, ce va fi inaugurat în 2017, un nou pod peste Bosfor şi un canal între Marea Neagră şi Marea Marmara.

 

Viitorul prim-ministru turc a făcut deja obiectul mai multor controverse. În 2004, un tren a deraiat pe o linie de mare viteză nouă, provocând decesul a aproape 40 de pasageri în nord-vestul Turciei. Opoziţia a cerut demisia lui Yildirim, care a refuzat să părăsească postul de ministru.

 

În 2005, o fotografie cu soţia sa, purtând văl şi luând masa singură în timp ce Yildirim dejuna la masă vecină, într-o companie exclusiv masculină, a provocat un scandal şi i-a adus acuzaţii de sexism.

 

Cu o altă ocazie, viitorul premier a declarat că nu a vrut să studieze la prestigioasa Universitate Bosfor din Istanbul pentru că a văzut 'băieţii şi fetele aşezaţi şi vorbind împreună în campus'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.