Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan se distanțează discret de Hamas: Turcia 'i-a cerut politicos' șefului Hamas să părăsească țara (surse)

yahoo.com
Ismail Haniyeh

Erdogan se distanțează discret de Hamas: Turcia 'i-a cerut politicos' șefului Biroului Politic Hamas să părăsească țara (surse)

Șeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost "rugat politicos" să părăsească Turcia, a dezvăluit Al Monitor (site de știri sediul în Washington, DC, Statele Unite, ce abordează preponderent subiecte din Orientul Mijlociu, site fondat de omul de afaceri arbo-american Jamal Daniel), citând mai multe surse. Haniyeh locuiește în Qatar, dar petrece mult timp în Turcia, unde se afla în momentul atacului Hamas asupra Israelului.

Autoritățile turce au luat decizia după ce pe rețelele de socializare a apărut un videoclip care îl arată pe Haniyeh și alți lideri Hamas "oferind o rugăciune de recunoștință" în timp ce urmăreau știrile despre atacul asupra Israelului.

În același timp, subliniază Al Monitor, deși Turcia încearcă probabil să se distanțeze de Hamas, nu își va întări poziția față de acest grup atât de mult pe cât și-ar dori țările occidentale. De asemenea, conducerea Hamas nu pare să considere reacția autorităților turce drept o problemă.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avut o conversație telefonică cu Ismail Haniyeh, la 21 octombrie. După cum a relatat Reuters, Erdogan i-a spus lui Haniye despre încercările Ankarei de a obține o încetare a focului, de a organiza livrarea de ajutor umanitar în Gaza și a anunțat, de asemenea, posibilitatea de a trata palestinienii răniți din Turcia.

Pe 7 octombrie, Hamas a atacat Israelul, ucigând sute de locuitori din orașele care se învecinează cu Fâșia Gaza și luând ostatici peste 200 de oameni. În total, potrivit autorităților israeliene, aproximativ 1.400 de locuitori ai țării au fost uciși ca urmare a atacului terorist.

Forțele de apărare israeliene au răspuns atacului cu lovituri asupra Fâșiei Gaza și pregătesc o operațiune terestră. Oficialii Autorității Palestiniene au declarat pe 23 octombrie că 5.000 de persoane au fost ucise în Gaza în două săptămâni, inclusiv 436 în ultimele 24 de ore.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.