Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan și Aliev își sincronizează mișcările - Liderii turc și azer par să evite întâlnirile cu liderii europeni în Granada

infofinanciar.ro
Recep-Tayyip-Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a anulat călătoria planificată pentru joi în Spania pentru a participa la summitul Comunităţii Politice Europene de la Granada din cauza unei "răceli", au relatat miercuri mai multe media turce, în timp ce media de la Baku au transmis că preşedintele azer Ilham Aliev a renunţat să se mai deplaseze în Spania, unde urma să aibă o întâlnire cu prim-ministrul armean Nikol Paşinian, cu participarea liderilor UE, Franţei şi Germaniei, pentru a discuta despre semnarea unui tratat de pace care să pună capăt unui conflict de peste 30 de ani în Nagorno-Karabah, relatează EFE, potrivit Agerpres.

"Din cauza bolii preşedintelui şi liderului AKP (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării), Recep Tayyip Erdogan, reuniunea grupului parlamentar al AKP, precum şi vizita sa în Spania au fost anulate", a relatat cotidianul Cumhuriyet.

La fel ca alte media, publicaţia menţionată relatează că întregul program planificat de şeful statului a fost anulat din cauza unei "răceli", însă până în prezent nu există nicio confirmare oficială în acest sens.

Erdogan urma să plece joi în Spania pentru o vizită în care, pe lângă participarea la summitul CPE, marcat de criza din Nagorno-Karabah, urma să abordeze chestiuni bilaterale şi regionale.

La precedentul summit al Comunităţii Politice Europene, un forum informal al şefilor de stat sau de guvern din 47 de ţări (Turcia, Georgia, Armenia, Azerbaidjan şi întreaga Europă continentală, cu excepţia Rusiei şi Belarusului), care a avut loc în Republica Moldova, Erdogan a refuzat invitaţia în ultimul moment.

În timpul primei reuniuni a CPE la Praga, în octombrie 2022, Erdogan s-a întâlnit cu premierul armean Nikol Paşinian, într-un gest de apropiere între cele două ţări, care au o relaţie tensionată din cauza sprijinului hotărât al Turciei pentru Azerbaidjan în războiul din Karabah.

În acelaşi timp, Baku a anunţat că preşedintele azer Ilham Aliev a decis să nu se deplaseze nici el în Spania. Potrivit mai multor mass-media din Azerbaidjan, printre care şi agenţia de presă APA, motivul anulării vizitei este dezacordul cu ţările care, împreună cu UE, mediază summitul din Granada, Franţa şi Germania.

Reprezentanţi ai UE, Armeniei şi Azerbaidjanului urmau să participe la o întâlnire în Granada după recenta operaţiune militară a Baku în urma căreia a preluat controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah, notează Reuters.

Potrivit APA, Parisul şi Berlinul s-au opus participării la reuniune a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, principalul aliat al Baku. Aceasta în timp ce media turce au transmis că Erdogan nu mai vine în Spania din cauza unei "răceli".

Presa din Azerbaidjan subliniază, de asemenea, că declaraţiile unor oficiali francezi de rang înalt împotriva Baku au contribuit la "o atmosferă anti-azeră".

Cu o zi înainte, ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, s-a întâlnit cu Paşinian la Erevan, unde a denunţat "crimele" comise de Baku în regiunea Nagorno-Karabah, care şi-a anunţat autodizolvarea după operaţiunea militară victorioasă a Azerbaidjanului din 19-20 septembrie.

De asemenea, Colonna a dat asigurări că Parisul a dat undă verde pentru semnarea unui acord de furnizare de arme pentru Armenia, pentru a garanta securitatea ţării în faţa ameninţării azere.

Ministerul de Externe azer a condamnat miercuri dimineaţă acuzaţiile şefei diplomaţiei franceze, calificându-le drept "nefondate", menţionând că operaţiunea militară a avut loc pe teritoriul său, referindu-se la Nagorno-Karabah.

Franţa are una dintre cele mai mari comunităţi armene pe teritoriul său, astfel încât Parisul a avut întotdeauna o relaţie strânsă cu Erevanul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.