Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan vrea să se ALIEZE cu SUA pentru a transforma Raqa într-un 'CIMITIR' al Statului Islamic

Time
Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a estimat sâmbătă că Turcia şi SUA, dacă îşi unesc forţele, ar putea transforma Raqa, bastionul principal al Statului Islamic (SI) în Siria, într-un "cimitir" al acestei grupări jihadiste, relatează France Presse.

"Imensa Americă, coaliţia şi Turcia şi-ar putea uni forţele şi ar putea să transforme Raqa în cimitirul Daesh" (acronimul arab al Statului Islamic), a declarat Erdogan într-o alocuţiune la Istanbul, potrivit Agerpres.

Şeful statului turc urmează să efectueze o vizită în SUA la mijlocul lunii mai pentru a se întâlni cu omologul său american, Donald Trump, pentru prima oară de la accederea acestuia din urmă în funcţie.

Citește și: Pentagonul, anunț de ULTIMĂ ORĂ: Șeful Statului Islamic din Afganistan ar fi fost UCIS

Dar Washington şi Ankara au puncte de vedere divergente cu privire la strategia adoptată în Siria, unde zone extinse rămân sub controlul Statului Islamic.

Relaţiile între Turcia şi SUA, ambele membre NATO, au suferit în ultimele luni dezacorduri cu privire la Siria şi, în special, cu privire la sprijinul acordat de Washington miliţiilor kurde YPG (Unităţile de protecţie populară - n.r.), care luptă împotriva jihadiştilor, dar pe care Ankara le consideră "teroriste".

SUA susţin miliţiile YPG, principala componentă a Forţelor democratice siriene (FDS), o alianţă a combatanţilor kurzi şi arabi care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria.

Însă Ankara consideră YPG drept o extensie în Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie separatistă care duce o sângeroasă luptă armată împotriva Ankarei din 1984 şi este catalogată drept "teroristă" de Turcia şi de aliaţii săi occidentali.

De fapt, Turcia, care vrea să se alieze cu Statele Unite în ofensiva împotriva Raqa, este indignată că miliţiilor YPG le este atribuit primul rol în această operaţiune.

Soldaţi turci şi membri ai YPG au fost angajaţi în schimburi de focuri sporadice în această săptămână la frontiera turco-siriană.

Sâmbătă, Recep Tayyip Erdogan a afirmat că îi va prezenta lui Donald Trump "documente" ce probează legătura dintre YPG şi PKK, în cadrul întâlnirii lor prevăzute la 16 mai, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.