Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erin O'Toole, noul şef al opoziţiei conservatoare, devine principalul rival al premierului liberal Justin Trudeau

canada

Partidul Conservator canadian, cea mai mare formaţiune de opoziţie, şi-a ales luni noul lider, în persoana lui Erin O'Toole, deputat şi fost ministru, care devine astfel principalul rival al premierului liberal Justin Trudeau, transmit Reuters şi AFP.

O'Toole îl înlocuieşte pe Andrew Scheer, care a suportat consecinţele eşecului de a-l învinge pe Justin Trudeau la scrutinul naţional din toamna trecută, potrivit agerpres.ro.

Citește și: EXCLUSIV Radiografie la fața locului! Detaliul care le-ar fi putut scăpa anchetatorilor în cazul uciderii lui Emi Pian: ‘Erau mai mulți din clanul Rinu’ (surse)

Erin O'Toole a câştigat în faţa mai cunoscutului Peter MacKay, cofondator al partidului în 2003 şi fost membru marcant al guvernului premierului conservator Stephen Harper, şi a altor doi candidaţi.

Campania în interiorul Partidului Conservator a fost umbrită de pandemia de coronavirus. Rezultatele scrutinului, anunţate în cadrul unei conferinţe virtuale transmise de la Ottawa, au fost anunţate cu o întârziere de cinci ore din cauza unor probleme tehnice cu una din maşinile care au contabilizat cele aproape 175.000 de buletine de vot.

'Partidul Conservator va fi pregătit pentru viitoarele alegeri şi le va câştiga', a declarat O'Toole în discursul de acceptare a funcţiei de lider.

Erin O'Toole, în vârstă de 47 de ani, căsătorit şi tată a doi copii, se descrie ca un 'conservator adevărat', angajându-se 'să pună Canada pe primul loc' şi să ajute familiile şi economia să-şi revină de pe urma crizei coronavirusului.

Membru din 2012 al parlamentului din partea provinciei Ontario, O'Toole mai candidase de două ori, fără succes, la şefia partidului.

Fost membru al Royal Canadian Air Force, el a deţinut pentru scurt timp, în 2015, funcţia de ministru pentru problemele veteranilor în cabinetul condus de Stephen Harper.

Sprijinul pentru liberali a crescut după ce guvernul a cheltuit sute de miliarde de dolari în ajutoare de urgenţă în timpul pandemiei, dar s-a redus în ultimele săptămâni pe fondul unui scandal de etică în care sunt implicaţi Trudeau şi ex-ministrul său de finanţe, Bill Morneau.

Trudeau are nevoie de sprijinul a cel puţin unuia din cele trei partide din opoziţie pentru a guverna, iar la sfârşitul lunii septembrie urmează să aibă loc un vot de încredere crucial cu privire la planul de redresare economică al executivului.

Dacă alegerile ar avea loc acum, liberalii ar obţine 36,4% din voturi, iar conservatorii 29,9%, conform unui sondaj agregat realizat de Canadian Broadcasting Corp., radio-televiziunea canadiană.

Pentru noul lider conservator, una din provocări va fi să recâştige voturile alegătorilor din centre urbane precum Toronto, Vancouver şi Montreal, care deţin mai multe mandate parlamentare decât zonele rurale şi care au fost bastioane liberale în ultimele două alegeri naţionale.

În discursul său de acceptare, O'Toole le-a întins o mână votanţilor de stânga, spunând că este loc pentru ei în Partidul Conservator.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.