Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erupţia celui mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa, s-a încheiat

volcanodiscovery.com
vulcan

Spectaculoasa erupţie din Hawaii a celui mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa, care şi-a reluat activitatea la sfârşitul lunii noiembrie după 38 de ani de acalmie, s-a încheiat, a anunţat marţi Institutul american de geofizică (USGS), relatează AFP.

La apogeul acestei erupţii, vulcanul hawaiian a ejectat trombe de lavă înalte de 60 de metri şi a generat impresionante scurgeri de roci topite, potrivit Agerpres.

Timp de două săptămâni, Mauna Loa, care este atât de mare încât acoperă jumătate din insula Hawaii, cea mai mare din acest arhipelag situat în Oceanul Pacific, a emis tone de gaze vulcanice şi a ejectat în aer "Părul lui Pele", filamente de lavă foarte subţiri, care îşi trag numele din cel al zeiţei hawaiiene a focului.

Însă erupţia lui Mauna Loa, al cărui nume înseamnă "Muntele lung" în limba hawaiiană, nu a afectat în cele din urmă locuinţele de pe această insulă americană. Admirată de numeroşi oameni de ştiinţă şi de turişti, erupţia este de acum încheiată.

"Mauna Loa nu mai este în faza de erupţie", au anunţat cercetătorii de la USGS în cel mai recent buletin al instituţiei americane.

Fisuri s-au format pe flancul nord-estic al vulcanului, unde s-au concentrat scurgerile de lavă, ce au ameninţat pentru o vreme unul dintre drumurile principale de pe insulă.

Lava ce alimenta ultima fisură încă activă "a încetat să mai iasă la suprafaţă pe 10 decembrie, iar emisiile de dioxid de sulf au scăzut până la niveluri apropiate celor de dinaintea erupţiei", a explicat USGS, subliniind că activitatea seismică asociată "a scăzut şi ea considerabil".

Scurgerile de lavă urmează de acum înainte să se răcească, însă rocile topite rămân fierbinţi şi anumite "zone incandescente" ar putea continua să fumege pentru încă o bună perioadă de timp, potrivit USGS.

"Cu toate acestea, nu ne aşteptăm la o reluare a activităţii eruptive, ţinând cont de comportamentul vulcanului cu ocazia erupţiilor precedente", au concluzionat specialiştii americani.

Mauna Loa nu mai intrase în faza de erupţie din 1984. Vulcanul hawaiian a emis atunci jeturi de lavă timp de 22 de zile, producând scurgeri de roci topite care s-au oprit la o distanţă de doar şapte kilometri de oraşul Hilo, situat în nord-vestul vulcanului.

Cu un vârf care atinge altitudinea de 4.169 de metri, Mauna Loa este unul dintre cei şase vulcani activi din arhipelagul Hawaii şi a cunoscut 33 de erupţii începând din 1843. Insula principală a arhipelagului găzduieşte un alt vulcan, Mauna Kea, care este doar cu foarte puţin mai înalt decât Mauna Loa, având altitudinea de 4.207 metri.

La sud-est de Mauna Loa se află vulcanul Kilauea, care cunoaşte o activitate foarte susţinută, cu erupţii aproape neîntrerupte între anii 1983 şi 2019. Cea mai recentă dintre ele, minoră, este în desfăşurare de mai multe luni.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.